ΔΙΕΘΝΗ

Ζαν Μαρκ Μπονφίς: Νεκρός ο βραβευμένος αρχιτέκτονας που μεταμόρφωνε τη Βηρυτό -Ποιος ήταν

ζαν-μαρκ-μπονφίς-νεκρός-ο-βραβευμένος-755808

Ο αρχιτέκτονας Ζαν-Μαρκ Μπονφίς, εγκατεστημένος στον Λίβανο, όπου συνέβαλε ιδίως σε έργα αποκατάστασης κτιρίων τα οποία είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, συγκαταλέγεται στα θύματα των εκρήξεων στη Βηρυτό τα οποία θρηνεί η Γαλλία, γνωστοποίησε η γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Ροζλίν Μπασλό.

“Ο γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν-Μαρκ Μπονφίς σκοτώθηκε στη φρικιαστική καταστροφή της Βηρυτού. Αποτίνω φόρο τιμής στο μείζον έργο του, όπως η αποκατάσταση πατρογονικών ακινήτων που είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο.

Τη Γαλλία και τον Λίβανο ενώνει το πένθος για τον θάνατό του”, ανέφερε η υπουργός σε μήνυμά της το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη στον λογαριασμό της στο Twitter (@R_Bachelot).

Κατά τον πιο πρόσφατο, αλλά ακόμη προσωρινό, απολογισμό του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 113 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 4.000 τραυματίστηκαν στις εκρήξεις που κατέστρεψαν τμήμα της Βηρυτού. Ανάμεσα στους νεκρούς καταμετρώνται τουλάχιστον 21 Γάλλοι, σύμφωνα με την εισαγγελία του Παρισιού, η οποία άρχισε χθες Τετάρτη να διενεργεί έρευνα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται σήμερα στον Λίβανο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, όπου σκοπεύει να “επιδώσει το μήνυμα της αδελφότητας και της αλληλεγγύης των Γάλλων” στους πληγέντες και να συζητήσει “την κατάσταση με τις πολιτικές αρχές”.

Ποιος ήταν ο Ζαν Μαρκ Μπονφίς

Ο Γάλλος διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ζαν Μαρκ Μπονφίς αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Paris -Villemin, το 1987 και από την “Ecole du Louvre” όπου σπούδασε ιστορία της τέχνης.Συμμετείχε ως σημαντικός αρχιτέκτονας σε πολλά έργα στη Γαλλία, όπως το έργο Greenpark, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό γήπεδο γκολφ που περιλαμβάνει 3 γήπεδα γκολφ, 2 ξενοδοχεία, 900 μεμονωμένα σπίτια και 300.000 τετραγωνικά γραφεία. Ανέπτυξε την πρακτική του με τους αρχιτέκτονες Christian de Portzamparc, Alain Sarfati, Architecture Studio, ARTE-Jean Marie Charpentier και Maurice Bonfils.

Είναι ο συν-νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού για την Κεντρική περιοχή της Βηρυτού, και είναι ο αρχιτέκτονας της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Λίβανο. Είναι Δάσκαλος στο ALBA (LEBANESE ACADEMY OF FINE ARTS).

Έχει διδάξει αρχιτεκτονική στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού και στο Académie Libanaise des Beaux-Arts. Είναι μέλος του Τάγματος Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών της Βηρυτού, Μέλος του Τάγματος των αρχιτεκτόνων του “Ile de France”, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τη διατήρηση των παλαιών σπιτιών και ιδρυτικό μέλος της επιτροπής κληρονομιάς των Αρχιτεκτόνων του Λιβάνου.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου