ΔΙΕΘΝΗ

Κορονοϊός: Η καραντίνα έσωσε περίπου 59.000 ζωές σε 11 χώρες της Ευρώπης

κορονοϊός-η-καραντίνα-έσωσε-περίπου-59-000-136388

Τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων έσωσαν τη ζωή σε τουλάχιστον 59.000 ανθρώπους σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με μια μελέτη ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου.

Στην Κίνα, με την απόφαση να τεθεί σε καραντίνα για δύο μήνες η πόλη Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, πιθανότατα αποφεύχθηκαν άλλα 700.000 κρούσματα, εκτιμά άλλη έρευνα Αμερικανών, Κινέζων και Βρετανών ειδικών, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

Την 50ή ημέρα της πανδημίας, στις 19 Φεβρουαρίου, υπήρχαν επίσημα δηλωμένα 30.000 κρούσματα στην Κίνα, αναφέρει ο Κρίστοφερ Ντάι, ένας από τους συντάκτες της μελέτης. “Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι χωρίς την απαγόρευση εξόδου από την Ουχάν και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνική εμβέλεια, θα υπήρχαν περισσότερα από 700.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 εκείνη τη ημέρα εκτός των ορίων της Ουχάν”, διευκρινίζει σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, τα μέτρα αυτά επέτρεψαν να “σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης, εμποδίζοντας την επαφή μεταξύ των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον ιό και των ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου”. Για να ερευνήσουν τη μεταδοτικότητα του ιού, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κυρίως δεδομένα γεωεντοπισμού από τα κινητά τηλέφωνα.

Σε όλον τον κόσμο, περισσότεροι από 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν στα σπίτια τους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

“Οι αναλύσεις έδειξαν δραστική μείωση των μετακινήσεων μετά την ταξιδιωτική απαγόρευση που θεσπίστηκε στις 23 Ιανουαρίου 2020. Με τα δεδομένα αυτά, μπορέσαμε να υπολογίσουμε τη δυνητική μείωση των κρουσμάτων σχετιζόμενων με την Ουχάν σε άλλες πόλεις της Κίνας, εξήγησε ο ’Οταρ Μπιόρνσταντ, άλλος συντάκτης της μελέτης.

Όταν οι κινεζικές αρχές απέκλεισαν την Ουχάν πριν από δύο και πλέον μήνες, η απόφαση είχε εκληφθεί ως ένα πολύ δραστικό μέτρο για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας. Στο εξής, σχεδόν η μισή ανθρωπότητα έχει κληθεί να περιοριστεί μέσα στο σπίτι.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου