ΔΙΕΘΝΗ

Κορονοϊός: Συνεχίζει να «σαρώνει» σε Κίνα και Ν.Κορέα -Ύποπτο κρούσμα ανησυχεί τις ΗΠΑ

κορονοϊός-συνεχίζει-να-σαρώνει-σε-κ-181444

Συνεχίζει να σαρώνει ο κορονοϊός σε Κίνα και Νότια Κορέα, με 50 νέους θανάτους να καταγράφονται στις δυο ασιατικές χώρες μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 900.

Στην Κίνα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ότι μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής κατέγραψε 47 νέους θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό που προκαλεί επιδημία πνευμονίας, γεγονός το οποίο αύξησε σε 2.835 το σύνολο των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 από τον Δεκέμβριο.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανέφερε ακόμη ότι κατέγραψε ως τα μεσάνυχτα 427 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκατό περισσότερα από τα 327 τα οποία επαληθεύτηκαν την Πέμπτη, γεγονός που αύξησε το σύνολό τους σε 79.251 στην ηπειρωτική Κίνα.

45 από τους νέους θανάτους καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της κρίσης, ενώ στην πρωτεύουσά της, τη μεγαλούπολη Ουχάν, υπέκυψαν 37 ασθενείς, κατά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Επιτροπή. Ένας ασθενής υπέκυψε στο Πεκίνο και ένας στην επαρχία Χενάν.

Κατά τις υγειονομικές αρχές, καταγράφηκαν επίσης ως χθες τα μεσάνυχτα 248 ύποπτα κρούσματα. Συνολικά τα ύποπτα κρούσματα ανέρχονται σε 1.418.

Παράλληλα χθες 2.885 άνθρωποι έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία αφού κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν, ενώ ο αριθμός των ασθενών που θεωρείται πως βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση μειώθηκε κατά 288, στους 7.664.

Συνολικά, 39.002 ασθενείς στην ηπειρωτική Κίνα έχουν λάβει εξιτήριο.

Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής είχαν καταγραφεί 94 επιβεβαιωμένα κρούσματα και δύο θάνατοι στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Μακάο και 34 κρούσματα και ένας θάνατος στην Ταϊβάν, που συμπεριλαμβάνεται στα στοιχεία που ανακοινώνει το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί πάντα τη νήσο κινεζική επαρχία που έχει αποσκιρτήσει.

Μεγάλη ανησυχία στη Νότια Κορέα – Συστάσεις στον κόσμο να μείνει σπίτι του

Οι αρχές της Νότιας Κορέας κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται «σε κρίσιμο σημείο» στη μάχη της κατά της επιδημίας του νέου κορονοϊού, αφού σήμερα καταγράφηκε η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων (594), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.931 από τις 20 Ιανουαρίο, όταν και επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα.

Η Νότια Κορέα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το σημαντικότερο ξέσπασμα της επιδημίας εκτός Κίνας, με τον απολογισμό των νεκρών να φτάνει τους 17.

«Σας ζητάμε να αποφεύγετε να συμμετέχετε σε δημόσιες εκδηλώσεις, περιλαμβανομένων θρησκευτικών εκδηλώσεων ή διαδηλώσεων, αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Κιμ Κανγκ-λιπ υφυπουργός Υγείας της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «μια κρίσιμη στιγμή» στον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, ενώ πρόσθεσε: «Παρακαλώ μείνετε σπίτι, αποφεύγετε να βγαίνετε έξω και περιορίστε τις επαφές σας με άλλους ανθρώπους».

Τουλάχιστον 476 από τα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην νοτιοανατολική πόλη Ντέγκου, όπου έχει την έδρα της η χριστιανική αίρεση που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας στη Νότια Κορέα, και άλλα 60 στη γειτονική επαρχία Βόρειο Γκιεονγκσάνγκ.

Οι αρχές έχουν διενεργήσει τεστ σε περισσότερα από 210.000 μέλη της αίρεσης και 65.000 εκπαιδευόμενους, αφού μια 61χρονη γυναίκα, γνωστή και ως «ασθενής 31», συμμετείχε σε θρησκευτική τελετή προτού βρεθεί θετική στον covid-19.

Περισσότερο από το 88% των μελών της αίρεσης έχουν ελεγχθεί και περίπου 3.300 έχουν συμπτώματα όπως πυρετός, επεσήμανε ο Κιμ.

Ύποπτο κρούσμα στις ΗΠΑ – Αναβολή στη σύνοδο κορυφής με τον Σύνδεσμο Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας

Οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας Όρεγκον ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ότι ένας άνθρωπος επιβεβαιώθηκε πως προσβλήθηκε από τον νέο κορωνοϊό, χωρίς η προέλευση της μόλυνσης να έχει γίνει ακόμη σαφής, καθώς δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, ούτε είχε στενή επαφή με οποιονδήποτε γνωστό φορέα του.

Ο εν λόγω ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση σε νοσοκομείο. Είχε έλθει σε επαφή με ανθρώπους σε πρωτοβάθμιο σχολείο, σημείωσαν οι αρχές. Κατοικεί στην κομητεία Ουάσινγκτον, κοντά στο Πόρτλαντ.

Άλλα δύο παρόμοια κρούσματα μόλυνσης από ακόμη απροσδιόριστη προέλευση καταγράφηκαν αυτή την εβδομάδα στη βόρεια Καλιφόρνια, η οποία γειτονεύει με το Όρεγκον.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αναβληθεί επ’ αόριστον η σύνοδος κορυφής με τον Σύνδεσμο Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), η οποία προγραμματιζόταν να διεξαχθεί τον Μάρτιο στο Λας Βέγκας, εξαιτίας των ανησυχιών που έχουν σχέση με την επιδημία του νέου κοροναϊού, δήλωσε χθες Παρασκευή αμερικανός αξιωματούχος.

«Καθώς η διεθνής κοινότητα εργάζεται για να καταπολεμήσει τον νέο κοροναϊό, οι ΗΠΑ, σε συνεννόηση με τους εταίρους τους στον ASEAN, έλαβαν τη δύσκολη απόφαση να αναβάλλουν τη σύνοδο με τους ηγέτες του ASEAN», είπε ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον «αδημονεί» να βρεθεί η ευκαιρία για «μια σύνοδο στο μέλλον».

Συστάσεις στους Αμερικανούς να αποφεύγουν ταξίδια στην Ιταλία

Τέλος, οι ΗΠΑ συνέστησαν χθες Παρασκευή στους πολίτες τους να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Ιταλία, την ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του νέου κοροναϊού.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) δικαιολόγησε την απόφασή του επισημαίνοντας ότι «στις πληγείσες περιοχές η πρόσβαση σε επαρκή ιατρική φροντίδα παραμένει περιορισμένη», σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Εξάλλου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέστησε στους Αμερικάνους «να επανεξετάσουν τα ταξίδια τους», υπογραμμίζοντας «την εξάπλωση της μόλυνσης» στην Ιταλία.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου