ΔΙΕΘΝΗ

Χάος στη Χιλή: Εμπρησμοί, λεηλασίες και επτά νεκροί- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σαντιάγο

χάος-στη-χιλή-εμπρησμοί-λεηλασίες-και-332063

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Χιλή, όπου τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα βίαια επεισόδια που έχουν ξεσπάσει στην πρωτεύουσα, Σαντιάγο.

Εδώ και δύο εβδομάδες μαίνεται ο «πόλεμος» στη Χιλή μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, με τον πρόεδρο της χώρας, Σεμπαστιάν Πινιέρα να λέει πως η χώρα βρίσκεται «σε πόλεμο εναντίον ενός ισχυρού εχθρού που δεν σέβεται τίποτε και κανέναν και είναι έτοιμος να κάνει χρήση βίας και να εγκληματήσει χωρίς κανένα όριο».

Λεηλασίες, βία, φωτιές και βανδαλισμοί είναι το σκηνικό των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν πριν δύο εβδομάδες, με αφορμή την αύξηση των τιμών του εισιτηρίου του μετρό. Χθες μόνο έγινε αναφορά για 70 «σοβαρά επεισόδια βίας» χθες, ανάμεσά τους,, 40 λεηλασίες σούπερ μάρκετ και άλλων επιχειρήσεων. Από τις φωτιές που άναψαν στα καταστήματα, έχασαν τη ζωή τους τα επτά θύματα, πέντε εκ των οποίων σε ένα εργοστάσιο.

Στην πρωτεύουσα έχουν αναπτυχθεί 10.500 αστυνομικοί και στρατιωτικοί, με την πόλη να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα, η εντολή για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα επεκταθεί στις περιοχές Αντοφαγκάστα, Βαλπαραΐσο, Βαλδίβια, Τσιζάν, Τάλκα, Τεμούκο και Πούντα Αρένας.

Επικαλούμενο πληροφορίες που έδωσαν τοπικοί αξιωματούχοι — αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση του Πινιέρα — το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μεταδίδει ότι οι νεκροί στις ταραχές του Σαββατοκύριακου είναι τουλάχιστον δέκα, ανάμεσά τους ένας υπήκοος Περού και ένας υπήκοος Ισημερινού, και ότι τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πυρκαγιών σε πολυκαταστήματα. Φωτιές έχουν ανάψει σε δεκάδες οχήματα, καθώς ακόμη και σε συρμούς τρένων, προκαλώντας χάος.

[iefimerida.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου