ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Μακεδονία: Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Ζάεφ

βόρεια-μακεδονία-πρόωρες-εκλογές-ανα-332912

Πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ, καθώς, όπως είπε, μόνο ο κόσμος πρέπει να αποφασίσει, πλέον, το μέλλον της χώρας. Η αποτυχία του Βορειομακεδόνα πρωθυπουργού να βάλει τη χώρα στις ράγες της προενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε. αποτέλεσε θρυαλλίδα εξελίξεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προτείνει να διεξαχθούν πρόωρες «κάλπες» το συντομότερο δυνατόν. Μάλιστα, όπως ανέφερε σε ένα δραματικό τηλεοπτικό του μήνυμα, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν όρισε ημερομηνία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αύριο θα συναντήσει τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι για να του υποβάλει την παραίτησή του και να προτείνει τη διενέργεια εκλογών.

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Προτείνω να γίνουν το συντομότερο δυνατόν εκλογές, ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες για την πορεία που θα λάβει η χώρα» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, συμπληρώνοντας: «Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί μια σοβαρή και υπεύθυνη απόφαση από όλους μας. Δεδομένου ότι κάθε πολιτικός πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις πολιτικές αποφάσεις του, απογοητευμένος, στέκομαι μπροστά σας και σας λέω: ” το ευρωπαϊκό όνειρο του μακεδονικού λαού δεν θα καταστραφεί”».

«Ιστορικό λάθος η άρνηση της Ε.Ε.»

Στη συνέχεια, ο Βορειομακεδόνας πρωθυπουργός εκτίμησε ότι είναι ιστορικό λάθος το ότι η Ε.Ε. αποφάσισε να μην ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία: «Η Ε.Ε. αθέτησε τις υποσχέσεις της. Έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας, πραγματοποιήσαμε μεταρρυθμίσεις και επιλύσαμε τις διαφορές μας με τους γείτονές μας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διέπραξαν ένα ιστορικό λάθος. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε και ό,τι χρειαζόμασταν».

Κατόπιν, αφού ευχαρίστησε την πλειονότητα των Ευρωπαίων ηγετών, υπογράμμισε: «Είμαστε θύματα ενός ιστορικού σφάλματος από την Ε.Ε., που προκαλεί δυσαρέσκεια σε όλους εμάς. Είμαι απογοητευμένος και θυμωμένος. Γνωρίζω ότι οι άνθρωποί μας, οι πολίτες μας, αισθάνονται το ίδιο. Για μένα, αυτή η ανεκπλήρωτη υπόσχεση είναι μια κακή και άδικη πράξη της Ένωσης. Ωστόσο, πρόκειται για μια ευρωπαϊκή απόφαση που οφείλεται στις ανεπίλυτες εσωτερικές της υποθέσεις και δεν μπορούμε να την αλλάξουμε».

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε επίσης ότι στις πρόσφατες συναντήσεις στις Βρυξέλλες είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους να μη σβήσουν, όπως είπε, τα αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας για τη Βόρεια Μακεδονία.

Αύριο Κυριακή στις 17:00 ο Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων στο προεδρικό μέγαρο, υπό τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου