ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Σκότωσαν σπάνιο μπλε καρχαρία και τον έφαγαν σε φεστιβάλ θαλασσινών

βρετανία-σκότωσαν-σπάνιο-μπλε-καρχαρ-365805

Βράζουν από οργή οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βρετανία, καθώς ένας απειλούμενος με εξαφάνιση μπλε καρχαρίας έγινε μέρος μιας απάνθρωπης παρέλασης στους δρόμους του Πλίμουθ, στα πλαίσια του ετήσιου φεστιβάλ θαλασσινών.

Ο σπάνιος καρχαρίας είχε αλιευθεί τυχαία από ντόπιους ψαράδες και πωλήθηκε σε δημοπρασία ως γεύμα στο φεστιβάλ. Σύμφωνα με μια μαρτυρία το μεγαλόσωμο ψάρι ήταν ήδη νεκρό όταν πιάστηκε στα δίχτυα.

Ωστόσο, περιβαλλοντικές ομάδες λένε ότι το να συμπεριλαμβάνεται ο καρχαρίας σε ένα φεστιβάλ θαλασσινών – και η περιφορά του στους δρόμους σαν τρόπαιο – ήταν απαράδεκτο. «Ως φιλανθρωπική οργάνωση για την προστασία των ωκεανών, δεν συγχωρούμε την κατανάλωση του μπλε καρχαρία ως γεύμα και είμαστε απογοητευμένοι που βλέπουμε ότι παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ ως ” η ψαριά της ημέρας”», δήλωσε η Ελεν Γκόουανς της οργάνωσης Ocean Rights Trust στο Cornwall Live.

Μια φωτογραφία δύο ανδρών που σήκωσαν τον καρχαρία στον αέρα μπροστά στο πλήθος αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του Visit Plymouth στο Instagram. Μετά το σάλο που ξέσπασε, η δημοσίευση διαγράφηκε.

Οι μπλε καρχαρίες ταξινομούνται ως απειλούμενοι με εξαφάνιση παγκοσμίως από τη Διεθνή Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης, αν και δεν υπάρχει περιορισμός για την αλίευση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με διάρκεια ζωής περίπου 20 χρόνια, βρίσκονται συνήθως σε βαθιά νερά και μπορούν να μεταναστεύσουν μακριά, διανύοντας τεράστιες αποστάσεις.

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ επιμένουν ότι δεν γνώριζαν ότι ο καρχαρίας θα βρισκόταν στο μενού και δήλωσαν «έκπληκτοι και απογοητευμένοι» από το περιστατικό.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ένας άνδρας στη Φλόριντα των ΗΠΑ δήλωσε ένοχος για κακοποίηση ζώων, αφού αυτός και οι φίλοι του τράβηξαν βίντεο την ώρα που πυροβόλησαν έναν καρχαρία και στη συνέχεια τον έσυραν πίσω από το ταχύπλοο.

Το βίντεο εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2017 και μετά από έρευνα των τοπικών αρχών ταυτοποιήθηκαν οι δράστες.

Πηγή: Newswee

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου