ΔΙΕΘΝΗ

Κρούσματα με νεογέννητα χωρίς χέρια στη Γερμανία

κρούσματα-με-νεογέννητα-χωρίς-χέρια-σ-367148

Oι Αρχές του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έχουν ξεκινήσει έρευνες έπειτα από δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ότι τρία νεογνά που γεννήθηκαν από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο στο μαιευτήριο του νοσοκομείου «Ζανκτ Μάριεν» του Γκελζεκίρχεν (κοντά στο Ντόρτμουντ) ήρθαν στη ζωή με παραμορφωμένα άκρα.

Πιο συγκεκριμένα, τα βρέφη έχουν ελλιπώς σχηματισμένη παλάμη και παραμορφωμένα δάχτυλα στο ένα χέρι και, όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί του νοσοκομείου στο οποίο γεννήθηκαν, «έχουμε να δούμε αυτού του είδους τις παραμορφώσεις πολλά χρόνια. Τα περιστατικά μπορεί να έχουν τυχαία συχνότητα, όμως η εξαιρετικά σύντομη περίοδος στην οποία αυτά σημειώθηκαν προκαλεί εντύπωση».

Σύμφωνα με τους γιατρούς, «τα νεογνά δεν είχαν μεταξύ τους εθνικές, πολιτιστικές ή κοινωνικές ομοιότητες, απλώς οι οικογένειές τους έμεναν στην ίδια περιοχή».

Το θέμα γνωστοποιήθηκε πριν από περίπου τρεις ημέρες. Έκτοτε, σύμφωνα με τους ανθρώπους του νοσοκομείου, έχουν τουλάχιστον άλλα 30 περιστατικά δυσπλασίας των άκρων σε παιδιά που γεννήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή φέτος.

Εάν επιβεβαιωθεί ο αριθμός -οι Αρχές της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ερευνούν το θέμα-, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι γιατροί δεν θα μιλάνε για τυχαία ευρήματα που μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα έμβρυα εντός του αμνιακού σάκου. Σημειώνεται ότι στη Γερμανία δεν τηρούνται αρχεία σχετικά με εκ γενετής βλάβες ή αποβολές των μητέρων, και έτσι η δουλειά των ειδικών δεν αναμένεται να είναι εύκολη.

Τα εν λόγω περιστατικά θύμισαν μια ανάλογη υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί στη Γαλλία τον Οκτώβριο του 2018, όταν οκτώ νεογνά γεννήθηκαν χωρίς χέρια ή πήχεις σε τρεις αγροτικές περιοχές. Από έρευνα προέκυψε ότι τα περιστατικά που είχαν σημειωθεί ανήλθαν σε 18 σε μια περίοδο 14 ετών (2000-2014).

Αν και η ειδική επιτροπή που συστήθηκε από το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας δεν κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ευθύνη βαραίνει κάποιο φυτοφάρμακο ή κάποια επιβλαβής για τον άνθρωπο χημική ή φαρμακευτική ουσία, και κατ’ επέκταση κάποια εταιρεία και γι’ αυτό τον λόγο δεν δίνονται απαντήσεις.

Σημειώνεται εδώ ότι τα περιστατικά στο Γκελζεκίρχεν επαναφέρουν στη μνήμη των Γερμανών το σκάνδαλο με τη θαλιδομίδη, που είχε ξεσπάσει πριν από 60 χρόνια στη Δυτική Γερμανία, εξαιτίας της οποίας περισσότερα από 10.000 νεογνά γεννήθηκαν με διάφορες παραμορφώσεις και άλλα προβλήματα υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου