ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: «Θύελλα» για τον υπουργό που θέλει να θεραπεύσει τους γκέι

ισραήλ-θύελλα-για-τον-υπουργό-που-θέ-438198

Στους δρόμους του Τελ Αβίβ, με αίτημα την παραίτηση του υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης Νετανιάχου, Ράφι Πέρετζ, διαδήλωσαν χιλιάδες πολίτες, αντιδρώντας στις ομοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις που είχε εκφράσει νωρίτερα ο υπουργός. Η θύελλα ξέσπασε όταν σε συνέντευξή του προχθές ο Πέρετζ, πρώην ραβίνος του στρατού και νυν επικεφαλής του συγκυβερνώντος με το Λικούντ ακροδεξιού συνασπισμού κομμάτων «Ενωμένη Δεξιά», τάχθηκε υπέρ της «θεραπείας των ομοφυλοφίλων» και της «μεταστροφής των γκέι σε ετεροφυλόφιλους».

Μάλιστα, στη σχετική του συνέντευξη σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι υποστήριξε ότι ο ίδιος έχει δει ότι η «θεραπεία» έχει αποτελέσματα και πως είχε συμβάλει στο να αλλάξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου που «είχε την τάση».

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε περιγράφοντας τη «θεραπεία», «αρχικά τον αποδέχθηκα και του μίλησα με θερμά λόγια. Του είπα: “Ας σκεφτούμε, ας μελετήσουμε και ας αναλογιστούμε. Ο στόχος είναι πρώτα από όλα για τον ίδιο να μάθει τον εαυτό του και μετά να αποφασίσει”». Το θέμα προκαλεί τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται ο Νετανιάχου.

Για αυτόν τον λόγο ο πρωθυπουργός, αφού πρώτα πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού του, στη συνέχεια υποστήριξε ότι σε συνομιλία που είχε με τον Πέρετζ ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε ότι «το εκπαιδευτικό σύστημα του Ισραήλ θα συνεχίσει να δέχεται όλα τα παιδιά όπως είναι». Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, ο ίδιος ο Πέρετζ σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα υποστήριξε, πάντως, ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν. «Δεν είπα ότι υποστηρίζω τη θεραπεία της μεταβολής» υποστήριξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου