ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ιμάμογλου προκαλεί τον Ερντογάν με ηγετική εμφάνιση

ο-ιμάμογλου-προκαλεί-τον-ερντογάν-με-η-462823

Και το κατάφερε χάρη στο «δώρο» που του έκανε ο ίδιος ο Ερντογάν. Γιατί η εμμονή του να επαναληφθούν οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη μόνο ως «δώρο» στον Ιμάμογλου μπορεί να χαρακτηριστεί. Όλη η αντιπολίτευση συσπειρώθηκε γύρω από τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Και η διαφορά στις ψήφους ανάμεσα στον ίδιο και τον Γιλντιρίμ εκτοξεύτηκε από τις 13.729 του Μαρτίου, στις 777.581 του Ιουνίου.

Ο Ιμάμογλου φρόντισε από την πρώτη στιγμή να προκαλέσει τον Ερντογάν. Σαν να μην έφτανε που τον «καταδίκασε» σε μια οδυνηρή ήττα, παίρνοντάς του την Κωνσταντινούπολη μετά από 25 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας. Η νίκη του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη θέτει, ίσως για πρώτη φορά, υπό αμφισβήτηση την αύρα του «ανίκητου» που εδώ και χρόνια είχε καλλιεργήσει ο Ερντογάν.

Ιμάμογλου… ροκ σταρ

Οι πανηγυρισμοί του Ιμάμογλου και των οπαδών του θύμιζαν λίγο… κατάκτηση του Champions League. Χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, με τουρκικές σημαίες στα χέρια, με καπνογόνα και πυροτεχνήματα. Σκαρφαλωμένοι παντού για να δουν τον νέο δήμαρχο. Κι εκείνος, έκανε… βόλτα πάνω σε ένα διώροφο ανοιχτό λεωφορείο.

Μια ηγετική εμφάνιση. Τα μηνύματα που έστειλε στον Ερντογάν ήταν πολλά: από το ότι θα είναι δήμαρχος όλων, Ελλήνων, Εβραίων, Αρμένιων (δεν είναι τυχαία η αναφορά), πως δεν τον νοιάζει ο τρόπος ένδυσης και οι συνήθειες, πως θέλει να γκρεμίσει τις προκαταλήψεις. Χαρακτήρισε δε τον εαυτό του «σχέδιο Δημοκρατίας του Κεμάλ Αττατούρκ».

Εκτός από τη συστράτευση υπέρ του Ιμάμογλου που… κατάφερε ο Ερντογάν, έκανε και κάτι ακόμα: μετέτρεψε τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη σε δημοψήφισμα για την πορεία της δημοκρατίας στην Τουρκία. Ο μήνυμα που πήρε ήταν ηχηρό.

«Σε αυτή την πόλη σήμερα (σ.σ. χθες) αποκαταστήσατε τη δημοκρατία. Σ’ ευχαριστώ Κωνσταντινούπολη. Ήρθαμε για να ανοίξουμε την αγκαλιά μας σε όλους. Θα οικοδομήσουμε τη δημοκρατία σε αυτή την πόλη, θα οικοδομήσουμε τη δικαιοσύνη. Σε αυτή την όμορφη πόλη, σας το υπόσχομαι, θα οικοδομήσουμε το μέλλον», είπε ο Ιμάμογλου εν μέσω αποθέωσης.

«Κωνσταντινούπολη, ήρθαμε να αγαπήσουμε ο ένας τον άλλο! Είχαμε πει πως θα κερδίσει η αγάπη. Πόσο χαρούμενος είμαι που κέρδισε η αγάπη. Εγώ αγαπώ τους ανθρώπους μας, τους ανθρώπους της πατρίδας μου. Γκρεμίστε όλες τις προκαταλήψεις. Να γκρεμίσετε όλες τις προκαταλήψεις που έχετε στο μυαλό σας. Δεν μας ενδιαφέρει ο τρόπος ζωής, ένδυσης, συνήθειας. Ήρθαμε για να αγκαλιάσουμε τους πάντες. Στην πόλη αυτή εμείς θα αγκαλιάσουμε τους Ρωμιούς, τους Αρμένιους, τους Συροχαλδαίους, τους Εβραίους. Όλους! Ναι, εγώ είμαι ένα σχέδιο! Της Δημοκρατίας, της τουρκικής Δημοκρατίας. Ένα σχέδιο της Δημοκρατίας του Κεμάλ Ατατούρκ», είπε ακόμα ο Ιμάμογλου.

Γιατί έχασε την Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν

Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πολύ σημαντική πόλη για τον Ερντογάν. Για πολλούς λόγους. Όμως μετά από 25 χρόνια, όμως, ήρθε η ώρα της βαριάς ήττας.

Από το 2003 ο Ερντογάν είναι απόλυτος κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Πολλοί ερμηνεύουν την ήττα του κυβερνώντος κόμματος στην Κωνσταντινούπολη ως αρχή του τέλους για τον «σουλτάνο». Μένει να αποδειχθεί αν θα είναι έτσι.

Το κόμμα του Ερντογάν, στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου έχασε και το δήμο της Άγκυρας, κάτι πρωτοφανές για το AKP που τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει περισσότερες από 10 εθνικές και δημοτικές αναμετρήσεις. Εξακολουθεί να στηρίζεται από τους πιστούς μουσουλμάνους και τους συντηρητικούς κύκλους. Όμως οι δυο βαριές ήττες και η κακή πορεία της οικονομίας, αλλά και ο αυταρχισμός του Ερντογάν και ο απόλυτος έλεγχος του κράτους από τον πρόεδρό του, «έστρεψαν» τον κόσμο αλλού.

Γιατί κέρδισε ο Ιμάμογλου

Το προφίλ-ελβετικός σουγιάς του Ιμάμογλου (πρώην επιχειρηματίας, με μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων, γεννημένος στην Τραπεζούντα αλλά με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση της Κωνσταντινούπολης, μέλος του κοσμικού κόμματος CHP, αλλά ταυτόχρονα πιστός μουσουλμάνος) του επέτρεψε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία ακόμη και σε προάστια που θεωρούνταν οχυρά του AKP, το οποίο κράταγε στα χέρια του την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη επί 25 χρόνια.

Για πολλούς, η έκβαση αυτών των δύο εκλογικών αναμετρήσεων ανοίγουν νέο κεφάλαιο στην τουρκική πολιτική ζωή και ίσως προκαλέσουν αμφισβήτηση ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματος του Ερντογάν, ιδίως όσο τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν στο επίκεντρο.

Η επόμενη μέρα

Η διαφορά που εξασφάλισε ο Ιμάμογλου καθιστά σαφές πως το χθεσινό αποτέλεσμα θα έχει «οπωσδήποτε» συνέπειες για «το μέλλον της τουρκικής πολιτικής», όπως προεξόφλησε ο Σινάν Ουλγκέν, πρώην διπλωμάτης και σήμερα ειδικός του ινστιτούτου Carnegie Europe.

Ο Ερντογάν, γεννημένος και μεγαλωμένος στη συνοικία Κασίμπασα, αναδείχθηκε στο κεντρικό τουρκικό πολιτικό σκηνικό όταν εξελέγη δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 1994. Μια από τις γνωστότερες φράσεις του; «Όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία». Τώρα που την έχασε, τι θα κάνει;

Αναλυτές προβλέπουν ότι η ήττα του AKP ίσως πυροδοτήσει ανασχηματισμό της κυβέρνησης και μεταβολές στην εξωτερική πολιτική. Θα μπορούσε ακόμη και να επισπεύσει τις εθνικές εκλογές, που κανονικά θα διεξαχθούν το 2023, αν και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Δράσης (MHP, άκρα δεξιά) έσπευσε να αποκλείσει κάθε τέτοια προοπτική.

«Η Τουρκία πρέπει τώρα να επιστρέψει στην αληθινή της ατζέντα, η εκλογική διαδικασία πρέπει να κλείσει», τόνισε ο Μπαχτσελί. «Η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών θα ήταν ένα από τα χειρότερα πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν στη χώρα μας», συμπλήρωσε ο ηγέτης των «γκρίζων λύκων».

Η αβεβαιότητα ενόψει των επαναληπτικών εκλογών και οι ενδεχόμενες καθυστερήσεις στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις επέτειναν την ένταση στις αγορές, όπου ήδη οι απειλές των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων εάν η τουρκική κυβέρνηση προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 είχαν ήδη επιδεινώσει το κλίμα.

Η λίρα είχε υποχωρήσει μετά την απόφαση να ακυρωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη. Έχει χάσει συνολικά άλλο ένα 10% της αξίας της φέτος. Η συναλλαγματική ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος κατέγραφε άνοδο σε συναλλαγές πριν ανοίξουν οι αγορές, το βράδυ της Κυριακής.

[newsit.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου