AROUND THE WEB

Viral φωτό από το Εβερεστ: Συνωστισμός στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου [εικόνες]

viral-φωτό-από-το-εβερεστ-συνωστισμός-στην-499378

Είναι η υψηλότερη κορυφή του κόσμου και η κατάκτησή της θεωρείται κατόρθωμα αλλά για λίγους. Κι όμως ακόμη και στο Έβερεστ υπάρχει συνωστισμός, όπως αποδεικνύει μια φωτογραφία που έγινε viral.

Περιμένοντας υπομονετικά σε μία σειρά, εξαντλημένοι και σε μικρή απόσταση από τον στόχο – την κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ, εκατοντάδες ορειβάτες «κόλλησαν» σε… κυκλοφοριακή συμφόρηση στα 8.848 μέτρα.

Η κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ αποτελεί όνειρο για πολλούς ορειβάτες

Το Έβερεστ, όπως φαίνεται και στην viral φωτογραφία, έχει μετατραπεί σε τουριστικό θέρετρο, και μάλιστα την Τετάρτη κατέγραψε μία από τις πιο πολυσύχναστες ημέρες καθώς περίπου 200 με 300 ορειβάτες, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις καλές καιρικές συνθήκες, για να φτάσουν στην κορυφή.

Ο συνδυασμός του καθαρού καιρού και της θέλησης για την κατάκτηση της κορυφής, ανάγκασε τους ορειβάτες να περιμένουν με τις ώρες σε απόσταση αναπνοής. Μάλιστα, αυτός ο συνωστισμός ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον δύο ορειβατών που πέθαναν στην ουρά σε ύψος πάνω από τα 8.000 μέτρα. Πρόκειται για τον 55χρονο Αμερικανό Ντόναλντ Λιν Κας και την Αντζαλί Κουλκαρνι, επίσης 55 ετών, που πέθαναν την ώρα που κατέβαιναν μετά την κατάκτηση της κορυφής.

Η viral φωτογραφία που δείχνει ορειβάτες να περιμένουν υπομονετικά προκειμένου να φτάσουν στην κορυφή του όρους Έβερεστ

Σύμφωνα με τον Θάμντεν Σέρπα, τον γενικό διευθυντή του γραφείου που οργάνωσε την αποστολή της Κουλκάρνι, η 55χρονη πέθανε από «εξάντληση». «Η Αντζαλί και ο σύζυγός της αναγκάστηκαν να περιμένουν με τις ώρες για να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ καθώς υπήρχε μεγάλη αναμονή στις πλαγιές» δήλωσε. Και το ζευγάρι μπορεί να πέτυχε το στόχο του, ωστόσο εξαντλήθηκε με όλη αυτή τη διαδικασία.

Ο 55χρονος Αμερικανός Ντόναλντ Λιν Κας που έχασε την ζωή του στο Έβερεστ

Οι δύο θάνατοι έρχονται μόλις μία ημέρα μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων πως περίμεναν αυξημένη κίνηση λόγω της βελτίωσης του καιρού. Μάλιστα, η κίνηση στο όρος Έβερεστ είναι τόσο μεγάλη το τελευταίο διάστημα, που πριν από λίγο καιρό ξεκίνησε εκστρατεία καθαρισμού, καθώς έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 10 τόνοι σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες.

Να σημειωθεί πως οι πλαγιές πάνω από τα 8.000 μέτρα αποκαλούνται «ζώνες του θανάτου» εξαιτίας της βλαβερής επίδρασης των χαμηλών επιπέδων οξυγόνου. Κι όσο περιμένει κανείς στην ουρά για να φτάσει στην κορυφή, σε αυτό το ύψος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ασθενειών, κρυοπαγημάτων αλλά και εξάντλησης.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου