ΔΙΕΘΝΗ

Σιέρα Λεόνε: Εκεί όπου γυναίκες εκδίδονται για 0,57 δολάρια την ημέρα

σιέρα-λεόνε-εκεί-όπου-γυναίκες-εκδίδο-501307

«Με πήγαιναν σπίτι τους, έκαναν σεξ μαζί μου μια ολόκληρη μέρα και μου έδιναν 5.000 λεόνε (0,57 δολάρια)». Αυτή η περιγραφή ανήκει στη 18χρονη Φατμάτα Κανού από τη Σιέρα Λεόνε, η οποία περιγράφει στο BBC πώς καταφέρνει να επιβιώνει στη χώρα όπου 3.000 γυναίκες εργάζονται ως ιερόδουλες προκειμένου να βρουν φαγητό για να ζήσουν.

Η ιστορία της Φατμάτα δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. «Η μητέρα μου μας πέταξε έξω από το σπίτι γιατί δεν μπορούσε να μας ζήσει. Μας έλεγε μπάσταρδα», δηλώνει στην κάμερα του βρετανικού δικτύου η 22χρονη Μαριάμα, με μελανιές στο πρόσωπό της, τις οποίες απέκτησε όταν όταν ένας πελάτης τη χτύπησε και την έκλεψε. «Την τελευταία φορά που ήμουν με πελάτη διαπραγματευτήκαμε την τιμή για επαφή χωρίς προφύλαξη. Αφού κάναμε σεξ, αρνήθηκε να μου δώσει τα λεφτά μου. Έφυγε με τα λεφτά μου για τα οποία είχα δουλέψει, και με το τηλέφωνό μου. Προσπάθησα να παλέψω μαζί του και γι΄ αυτό με χτύπησε στο πρόσωπο, το σώμα μου. Με χτύπησε και έφυγε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αύξηση της πορνείας συνδράμει στη δραματική εξάπλωση του Έμπολα

Με βάση τα στοιχεία από φιλανθρωπικές οργανώσεις, η πορνεία στη Σιέρα Λεόνε αυξήθηκε δραματικά μετά από την εξάπλωση του ιού Έμπολα. «Εάν η μητέρα μου δεν είχε πεθάνει από Έμπολα, δεν θα το έκανα αυτό», τονίζει η Φατμάτα και συμπληρώνει: «Στο τέλος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, ούτε να μιλήσει». «Πόσους πελάτες χρειάζεσαι για να είσαι εντάξει», ρωτάει την Φατμάτα ο δημοσιογράφος. «Επτά με οκτώ», απαντά εκείνη.

Σύμφωνα με το BBC, η τιμή για συνεύρεσης χωρίς προφύλαξη είναι κανονικά 50.000 λεόνε (5,6 δολάρια) και με προφυλακτικό φτάνει τα 25.000. Ωστόσο, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, σπάνια παίρνουν αυτά τα λεφτά.

Το πιο θλιβερό αλλά και ενδεικτικό της κατάστασης που βρίσκονται τα κορίτσια αυτά είναι ότι μερικοί από τους άνδρες είναι άρρωστοι και οι κοπέλες πηγαίνουν μαζί τους ενώ το γνωρίζουν. Η φιλανθρωπική οργάνωση Don Bosco παίρνει μια φορά την εβδομάδα τα κορίτσια από τον δρόμο. Είναι η μόνη τους ευκαιρία για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου