ΔΙΕΘΝΗ

Ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο: Αναστολή ερευνών στο «φρεάτιο της φρίκης»

ραγδαίες-εξελίξεις-στην-κύπρο-αναστο-538224

Συνεχίστηκαν σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας οι έρευνες στο μεταλλείο Μιτσερού και συγκεκριμένα στο φρεάτιο της φρίκης, αλλά και στο Ξυλιάτο με σκοπό να ξεκαθαριστούν τα σκοτεινά μυστικά που άρχισαν να εμφανίζονται μετά τον εντοπισμό του πτώματος της 38χρονης Mary Rose από τις Φιλιππίνες την Κυριακή 14 Απριλίου.

Ωστόσο, οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά θετικές είναι αφού εκτός από το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί άλλες σοροί, τις οποίες οι αρχές πιστεύουν έχει πετάξει εκεί ο 35χρονος «Ορέστης», ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής, Μάρκος Τράγκολας, ανακοίνωσε την αναστολή των ερευνών λόγω κινδύνου κατάρρευσης.

Αύριο, Τρίτη θα μεταβούν στο σημείο ειδικοί ώστε να αξιολογήσουν την επικινδυνότητα του φρεατίου, αφού έχει παρατηρηθεί πως κάποια μεταλλικά σημεία του έχουν κάμψη προς τα κάτω.

Σε δηλώσεις του ο Μάρκος Τράγκολας ανέφερε ότι δε θα επιχειρήσουν ξανά μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. «Διαπιστώθηκε μικρή κάμψη των δοκών προς τα κάτω. Για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται σε κανένα να επιχειρήσει. Με μηχανικούς τρόπους θα συνεχιστεί η έρευνα όταν δοθεί το πράσινο φως για εκεί και όπου υπάρχει ασφάλεια. Πρέπει να σταθεροποιηθούν τα αναβατόρια και μετά να συνεχίσουν οι έρευνες. Η κάμερα έφτασε μέχρι τον πάτο του φρεατίου. Ακόμα και το Πάσχα θα το κάμουμε δακάτω. Για τα ευρήματα όταν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο θα σας το ανακοινώσουμε» λέει ο Μάρκος Τράγκολας, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου.

Αύριο θα συνεχιστούν οι έρευνες στην λίμνη στον Ξυλιάτο, με τη χρήση ρομποτικής κάμερας αφού υπάρχουν κάποια κρίσιμα σημεία που χρειάζονται περαιτέρω έρευνας, όπως ανάφερε.

Με τουλάχιστον άλλες τέσσερις εξαφανισμένες είχε επαφές ο δράστης

Με τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες που έχουν δηλωθεί εξαφανισμένες είχε επαφή μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης ο 35χρονος λοχαγός Νίκος μεταξάς, όπως προκύπτει από τις έρευνες του γραφείου αντιμετώπισης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Κύπρου.

Προς το παρόν ο δολοφόνος, που εμφανιζόταν στα θύματά του μέσω διαδικτύου και αφού συναντιόταν με τις γυναίκες, τις στραγγάλιζε την ώρα που έκαναν σεξγιατί έτσι ένιωθε ικανοποίηση, όπως είπε στις αρχές, έχει παραδεχθεί μόνο τις συγκεκριμένες τρεις δολοφονίες, δηλαδή των δύο γυναικών που βρέθηκαν, καθώς και της 6χρονης, η οποία αναζητείται.

Στο μικροσκόπιο ο «Ορέστης»

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο 35χρονος δεν βοηθάει καθόλου το έργο των αρχών, καθώς δεν αποκαλύπτει τίποτα, εκτός αν βρεθεί μπροστά σε στοιχεία που δεν μπορεί να αρνηθεί.

Τους τρεις φόνους που έχει παραδεχθεί μέχρι αυτή την ώρα αναγκάστηκε να τους ομολογήσει, μόνο αφού εντοπίστηκαν τα πτώματα των δύο γυναικών. Για τον λόγο αυτό, ομολόγησε και το φόνο της 6χρονης κόρης της Marry Rose, αφού το κορίτσι είχε εξαφανιστεί μαζί με τη μητέρα του.

Μάλιστα, εικάζεται ότι καθοδήγησε τους ανακριτές στο φράγμα του Ξυλιάτου, για να αναζητήσουν το πτώμα του παιδιού, ώστε να μετατοπιστούν οι έρευνες από το φρεάτιο του μεταλλείου όπου, όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν και άλλα πτώματα. Πάντως, οι έρευνες στο φράγμα δεν έφεραν στην επιφάνεια κανένα στοιχείο για την 6χρονη.

Παράλληλα το απόγευμα της Δευτέρας η Αστυνομία έχει αρχίσει να διερευνά τα τρία οχήματα του 35χρονου «Ορέστη». Ενώ την ίδια στιγμή οι ανακριτές ελέγχουν τα ταξίδια που έκανε ο λοχαγός στο εξωτερικό.

Το Γραφείο διερεύνησης ηλεκτρονικού εγκλήματος του αρχηγείου αστυνομίας κάνει… φύλλο και φτερό όλες τις κινήσεις του στο Διαδίκτυο, όπου διατηρούσε λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το ψευδώνυμο «Ορέστης». Πότε εμφανιζόταν ως «Ορέστης ΑΠΟΕΛ», πότε ως «Ορέστης35» ή «Ορέστης415».

Οι κυπριακές αρχές δηλώνουν πεπεισμένες πως όσο συνεχίζουν τις έρευνες, θα υπάρξουν περισσότερες αποκαλύψεις αναφορικά με τη δράση του «Ορέστη».

Οι έρευνες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες διεξήχθησαν στα δυο μέτωπα αφού στη Λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο έχει παραμείνει ρομποτική κάμερα για συνέχεια των ερευνών μετά από διακοπή για διάλειμμα ενώ στο μεταλλείο Μιτσερού έχει φθάσει σχετικός εξοπλισμός για καταβύθιση σκαφάνδρου εντός του φρεατίου, προκειμένου να συμβάλει στη συνέχεια των ερευνών.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται και οι έρευνες με τη συμβολή ρομποτικής κάμερας εντός του φρεατίου.

Στο Μιτσερό βρέθηκε από το πρωί και ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, ενώ με κάμερα ρομπότ θα αναζητηθούν απαντήσεις μέσα στο φρεάτιο.

Ταυτόχρονα, εξειδικευμένοι δύτες με ειδικό εξοπλισμό και φουσκωτές βάρκες της ΕΜΑΚ, προσπάθησαν να βρουν το πτώμα της 6χρονης Sierra στο Ξυλιάτο, που, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του 35χρονου υπόπτου, βρίσκεται μέσα στη λίμνη. Ρομποτική κάμερα, επί λεμβών της ΕΜΑΚ, συνέλεξε πληροφορίες από τον βυθό της λίμνης, ενώ η πρώτη έρευνα δεν κατέδειξε οτιδήποτε.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, πρακτικές δυσκολίες καθιστούν αδύνατο τον εντοπισμό σορού στη συγκεκριμένη λίμνη. Οι αντικειμενικές δυσκολίες στο έργο των δυτών είναι η σχεδόν μηδενική ορατότητα, αλλά και η μορφολογία του βυθού, καθώς παρατηρούνται απότομες κλίσεις.

Στο Μιτσερό, εκεί όπου συνεχίζονται οι έρευνες με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, μετέβη το πρωί και ο αστυνομικός διευθυντής Λευκωσίας, ο οποίος στη συνέχεια μετέβη και στο Ξυλιάτο.

Στο σημείο των ερευνών μετέβη και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, για επιτόπια ενημέρωση από τους αρμοδίους, ενώ νωρίτερα προέβη και σε δηλώσεις από το Αρχηγείο Αστυνομίας. Στη λίμνη Ξυλιάτου ενημερώθηκε για την εξέλιξη της αυτοψίας στη σκηνή. Κατόπιν, μετέβη στο μεταλλείο του Μιτσερού για ενημέρωση επί των ερευνών στο φρεάτιο.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Χρυσοστόμου αναφέρθηκε σε πρωτοφανές για τα κυπριακά δεδομένα έγκλημα, συστήνοντας κατανόηση για το έργο της Αστυνομίας. Σημείωσε ότι θα διερευνηθούν οι ευθύνες μετά τη διερεύνηση των εγκλημάτων που συγκλονίζουν την κυπριακή κοινωνία.

«Θα συνεχιστούν οι έρευνες όσο καιρό κι αν χρειαστεί»

Σε δηλώσεις του από το μεταλλείο του Μιτσερού, ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας εξήγησε ότι ενημέρωσε τον Αρχηγό της Αστυνομίας για την πορεία των ερευνών, τόσο στο φρεάτιο της φρίκης όσο και στο Ξυλιάτο.

Επεξηγήθηκε ο βαθμός δυσκολίας, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Τράγκολας, η έρευνα «πρέπει να γίνει με πάσα ασφάλεια, καθώς έχουμε έννοια του προσωπικού».

Στάθηκε στη συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες που έχουν τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, σημειώνοντας ότι το ρομπότ-κάμερα, που βρίσκεται στη λίμνη Μεμί του Ξυλιάτου, θα μεταφερθεί κατόπιν στο Μιτσερό.

«Υπάρχουν άλλα σχέδια για το πώς θα προχωρήσουμε. Για την πορεία που θα πάρουν οι έρευνες, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα ασφαλές πόρισμα και για τις δύο περιοχές» είπε ο διευθυντής της Πυροσβεστικής, ο οποίος βρίσκεται από νωρίς στο σημείο.

Εξήγησε ότι μέσα στο φρεάτιο υπάρχουν εμπόδια, τα οποία οι δυνάμεις προσπαθούν να ξεπεράσουν. «Μετά το ρομπότ θα ακολουθήσουν κι άλλοι τρόποι» είπε.

Ερωτηθείς για το πόσο θα συνεχιστούν οι έρευνες απάντησε σαφώς «όσο καιρό κι αν χρειαστεί», εξήγησε. «Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια» τόνισε, «για εξέταση του ενδεχομένου να υπάρχουν κι άλλα άτομα στο φρεάτιο».

Χθες, κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, που κατεβαίνουν συνεχώς μέσα στο βαθύ φρεάτιο, κατέδειξαν τουλάχιστον ένα όγκο που μοιάζει με πτώμα. Έφθασαν μέχρι τα 50 μέτρα, ενώ το φρεάτιο είναι 130.

Εξάλλου, δεν ανευρέθηκε ούτε το πτώμα της 6χρονης κόρης της Mary Rose, παρόλο που ο 35χρονος ύποπτος, που τελεί υπό κράτηση, υπέδειξε ότι το έριξε στη λίμνη στο Ξυλιάτο.

Σήμερα αναμένεται και ευρεία σύσκεψη όλων των ΤΑΕ για να αξιολογηθούν τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

[in.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου