ΔΙΕΘΝΗ

Συνωμοσίες και εκβιασμοί εν όψει σκληρού Βrexit

συνωμοσίες-και-εκβιασμοί-εν-όψει-σκλη-575516

Oλοταχώς για το ενδεχόμενο σκληρού Brexit προετοιμάζεται η Ε.Ε., καθώς η Τερέζα Μέι ομολόγησε χθες στη βρετανική Βουλή ότι δεν διαθέτει ακόμη επαρκή πλειοψηφία για να αποπειραθεί να περάσει για τρίτη φορά τη συμφωνία της και απέρριψε το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, που πρότεινε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, μέσω του Sky News.

Ηταν η πρώτη φορά που ένα εν ενεργεία μέλος της βρετανικής κυβέρνησης -και δη υποστηρικτής της Τερέζα Μέι- αναφέρει ότι «αξίζει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος», μολονότι αναγνώρισε ότι αυτή η «συνεκτική», όπως την αποκάλεσε, πρόταση μάλλον δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία της Βουλής.

Οι δηλώσεις Χάμοντ έγιναν υπό τη φόρτιση της τεράστιας συγκέντρωσης 1 εκατομμυρίου και πλέον οπαδών της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε το Σάββατο στο Λονδίνο, η οποία, όπως λένε οι γνωρίζοντας, μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση του 2003, παραμονές της αμερικανο-βρετανικής εισβολής στο Ιράκ.

Την ίδια ώρα, φέρεται να έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των 5 εκατομμυρίων οι ηλεκτρονικές υπογραφές υπέρ της ματαίωσης του Brexit σε ιστοσελίδα του βρετανικού Κοινοβουλίου, φορτίζοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο.

Προειδοποίηση

Δεδομένου ότι η Τερέζα Μέι δείχνει να χάνει τον έλεγχο στο εσωτερικό (μέσα στο Σαββατοκύριακο οργίασαν οι φήμες στα ΜΜΕ ότι 11 υπουργοί συνωμοτούν για να την ανατρέψουν -έστω κι αν οι δύο το διεψευσαν- με στόχο να εκλέξουν έναν μεταβατικό πρωθυπουργό και ηγέτη των Τόρις ή αντιπροτείνοντας ως εναλλακτική λύση στην πρωθυπουργό να δηλώσει συγκεκριμένη ημερομηνία παραίτησης ώστε να ψηφίσουν τη συμφωνία της στη Βουλή), ο εκπρόσωπος του κορυφαίου Ευρωπαίου διαπραγματευτή, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε επίσημα ότι «αυξάνονται πλέον οι πιθανότητες να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο την Ε.Ε. στις 12 Απριλίου χωρίς συμφωνία».
Στην τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο αποφασίστηκε να δοθεί παράταση εξόδου στη Βρετανία ως τις 22 Μαΐου (παραμονή ευρωκλογών) αν η συμφωνία του Brexit περάσει από τη Βουλή ή στην αντίθετη περίπτωση προθεσμία ως τις 11 Απριλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο να αντιπροτείνει τι ακριβώς σκέφτεται να κάνει ή -το πιθανότερο- να εγκαταλείψει την επόμενη μέρα ατάκτως την Ε.Ε.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, κι ενώ η βρετανική Βουλή μέσα από διάφορες τροπολογίες εξέταζε το ενδεχόμενο να αφαιρέσει το χειρισμό του Brexit από την πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, σε μια οριακής συνταγματικότητας διαδικασία, ενδεικτική της κρισιμότητας των στιγμών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της προετοιμασίας της Ε.Ε. για το ενδεχόμενο σκληρού Brexit.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι τα έκτακτα μέτρα δεν μπορούν να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις. Απλώς θα βοηθήσουν ώστε να αποφευχθεί το χάος σε ορισμένους τομείς, όπως οι μεταφορές.

Έκτακτα μέτρα

Στα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία συγκαταλέγονται τα εξής:

* Αεροπορική, οδική και σιδηροδρομική συνδεσιμότητα και ασφάλεια, προκειμένου να αποφευχθεί τουλάχιστον για ένα τρίμηνο η πλήρης διακοπή της αεροπορικής, εναέριας και σιδηροδρομικής κυκλοφορίας μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου

* Πρόγραμμα Erasmus+: οι φοιτητές και οι ασκούμενοι στο εξωτερικό που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κατά το χρόνο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις σχετικές χρηματοδοτήσεις ή υποτροφίες.

* Δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης: τα δικαιώματα (όπως οι περίοδοι ασφάλισης, μισθωτής και μη μισθωτής δραστηριότητας ή διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την αποχώρηση) των προσώπων που άσκησαν το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας πριν από το Βrexit.

* Αμοιβαιότητα των θεωρήσεων: απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους υπηκόους του Η.Β. που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., υπό τον όρο ότι το Η.Β. θα παραχωρήσει επίσης αμοιβαία και χωρίς διακρίσεις απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης σε όλους τους πολίτες της Ε.Ε.

* Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες: προσωρινά μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι: 1) δεν θα υπάρξει άμεση διαταραχή στην κεντρική εκκαθάριση παραγώγων και στις υπηρεσίες κεντρικών αποθετηρίων για οικονομικούς φορείς της Ε.Ε. που επί του παρόντος χρησιμοποιούν οικονομικούς φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου και 2) για να διευκολυνθεί η ανανέωση, για καθορισμένο χρονικό διάστημα 12 μηνών, ορισμένων συμβάσεων εξωχρηματιστηριακών παραγώγων, όταν η σύμβαση μεταφέρεται από αντισυμβαλλόμενο του Ηνωμένου Βασιλείου σε αντισυμβαλλόμενο της Ε.Ε. των 27.

* Πρόγραμμα ειρήνευσης στην Ιρλανδία (PEACE): συνέχιση του προγράμματος PEACE στην Ιρλανδία μέχρι το τέλος του 2020.

* Προϋπολογισμός της Ε.Ε.: σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία, η Ε.Ε. θα είναι σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να συνεχίσει τις πληρωμές το 2019 προς τους δικαιούχους του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.

* Αλιευτικά δικαιώματα και αποζημιώσεις: δυνατότητα αποζημίωσης των αλιέων και των επιχειρήσεων των κρατών-μελών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας για την προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους.

* Επιθεωρήσεις πλοίων: αποσκοπεί στην ασφάλεια δικαίου και τη συνέχεια των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων.

* Πολιτική για το κλίμα, ώστε να μην επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος εμπορίας εκπομπών.

* Κρατικές ενισχύσεις: όσον αφορά την ανάγκη για οικονομικούς πόρους ή τεχνική βοήθεια, οι ισχύοντες κανόνες της Ε.Ε. καθιστούν δυνατή την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα συναντήσουν οι επιχειρήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες η Κομισιόν καλεί τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνούν με την υπηρεσία Εurope Direct για να θέσουν τις ερωτήσεις τους. Ο αριθμός είναι 00 800 6 7 8 9 10 11 και η κλήση δωρεάν από οπουδήποτε στην Ε.Ε. και σε οποιαδήποτε επίσημη γλώσσα της Ε.Ε.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου