ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου ζήτησε η Τερέζα Μέι

brexit-παράταση-μέχρι-τις-30-ιουνίου-ζήτησε-η-582588

Την παράταση του Brexit ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Δεν είμαι έτοιμη να καθυστερήσω το Brexit περισσότερο από την 30ή Ιουνίου», είπε η Τερέζα Μέι, ανακοινώνοντας πως ζήτησε παράταση για το «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μέι ανέφερε ακόμη πως είναι απαράδεκτο να μετάσχουν οι Βρετανοί πολίτες στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Νωρίτερα την πεποίθηση ότι η απόφαση για την απάντηση στο αίτημα της βρετανίδας Πρωθυπουργού για αναβολή του Brexit δεν θα ληφθεί στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής αυτής της εβδομάδας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει μεγάλες χειρονομίες προς την Μεγάλη Βρετανία και τώρα το Λονδίνο πρέπει από την πλευρά του να προσφέρει σαφήνεια», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ νωρίτερα σήμερα στην Γερμανική Ραδιοφωνία και πρόσθεσε ότι το πιθανότερο είναι οι διαβουλεύσεις για ενδεχόμενη αναβολή του Brexit να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα. «Δεν θα γίνει ούτε μετα-διαπραγμάτευση ούτε επαναδιαπραγμάτευση ούτε θα δοθούν επιπλέον εγγυήσεις ή παραχωρήσεις. Η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ εξηγούσε το πρωί πως η Μέι «δεν θα ζητήσει μεγάλη» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει το σενάριο να δοθεί λίγος ακόμη χρόνος στο κονοβούλιο για να συμφωνήσει για τα επόμενα βήματα, αλλά ο λαός της χώρας περιμένει σχεδόν τρία χρόνια. (Ο λαός) Βαρέθηκε με την αποτυχία του κοινοβουλίου να λάβει απόφαση και η πρωθυπουργός συμμερίζεται την απόγνωσή του».

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ έχει δηλώσει ότι η ΕΕ δεν θα συμφωνήσει σε αναβολή χωρίς ένα «σαφές σχέδιο» από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου για το τι προτίθεται να πράξει στην περίπτωση αυτή.

Πηγή: Newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου