ΔΙΕΘΝΗ

Συνελήφθη ο 37χρονος δράστης της επίθεσης στην Ουτρέχτη

συνελήφθη-ο-37χρονος-δράστης-της-επίθεσ-585332

Συνελήφθη μετά από ώρες από την Ολλανδική Αστυνομία ο 37χρονος τούρκος, Γκοκμάν Τανίς, δράστης σύμφωνα με τις Αρχές της δολοφονικής επίθεσης στο τραμ της Ουτρέχτης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι ο 37χρονος Τούρκος είχε ποινικό μητρώο.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ο εισαγγελέας Ρούτγκερ Γιούκεν είπε ότι ο Τανίς είχε στο παρελθόν συλληφθεί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, μια διαφορετική διάσταση από τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των Ολλανδικών Αρχών δίνει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, σχετικά με το αιματηρό επεισόδιο που κατέληξε σε τρεις νεκρούς και εννέα τραυματίες.

Όπως αναφέρει το Anadolu «ο ένοπλος που άνοιξε πυρ σήμερα στην Ουτρέχτη πυροβόλησε εναντίον συγγενούς του στο τραμ κι όσων επιχείρησαν να τον βοηθήσουν, εξαιτίας “οικογενειακών λόγων”, επικαλούμενο συγγενείς.

Νωρίτερα η ολλανδική κυβέρνηση είχε διευρύνει στο υψηλότερο επίπεδο απειλής για τρομοκρατία την επαρχία της Ουτρέχτης μέχρι τουλάχιστον τις 10 το βράδυ.

Τρεις νεκροί και εννέα τραυματίες

Στους τρεις ανέρχεται μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών και στους εννέα των τραυματιών, όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή της πόλης. “Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν τρεις νεκροί και εννέα τραυματίες, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση” είπε ο δήμαρχος της Ουτρέχτης Γιαν φαν Ζάνεν, σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter.

Να σημειωθεί ότι το αιματηρό επεισόδιο “φαίνεται να είναι τρομοκρατική επίθεση”, είχε δηλώσει νωρίς το μεσημέρι ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της χώρας. Ο Ολλανδός τηλεοπτικός σταθμός NOS μετέδωσε ότι ο Pieter-Jaap Aalbersberg έκανε την συγκεκριμένη εκτίμηση αφού αρκετοί άνθρωποι πυροβολήθηκαν σε τραμ στην κεντρική επαρχία της Ουτρέχτης.

Μάλιστα, η ολλανδική κυβέρνηση διεύρυνε στο υψηλότερο επίπεδο απειλής για τρομοκρατία την επαρχία της Ουτρέχτης μέχρι τουλάχιστον τις 10 μ.μ.. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να αποκλείσει την τρομοκρατία ως κίνητρο για την επίθεση.

Ρούτε: Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία

“Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία”, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

“Μια τρομοκρατική ενέργεια συνιστά επίθεση εναντίον του πολιτισμού μας, εναντίον της κοινωνίας μας που προάγει την ανεκτικότητα κι είναι ανοικτή προς όλους (…) Δεν υπάρχει παρά μονάχα μία απάντηση, κι αυτή είναι το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία μας να είναι ισχυρότερα από τον φανατισμό και τη βία”, υπογράμμισε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία. Ποτέ”, τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Πηγή: thetoc.gr, με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου