ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωκοινοβούλιο: «Φρένο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα

ευρωκοινοβούλιο-φρένο-στις-ενταξι-591141

Με 370 υπέρ ψήφους υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ζητεί από την ΕΕ να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.

Το ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε την έκθεση της εισηγήτριας Κάτι Πίρι για την Τουρκία, στην οποία μεταξύ άλλων ζητούσε από την ΕΕ να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η εισηγήτρια Ολλανδή Ευρωβουλευτής μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Κάτι Πίρι, έλαβε το λόγο και ευχαρίστησε το σώμα για το ότι έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο Συμβούλιο για την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους Τούρκους δημοκράτες.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση, το Σώμα χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα, με την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) να ζητά τον «τερματισμό» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών να ρίχνει σωσίβιο στην Άγκυρα, εμμένοντας σε «επίσημη αναστολή» της διαδικασίας, με ειδική μάλιστα αναφορά για διατήρηση ανοικτής της πόρτας.

Έκκληση προς το Συμβούλιο των Κρατών Μελών να χρησιμοποιήσει τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων και τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, ως μέσα πίεσης προς την Τουρκία για την αναστροφή της κακής κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία, για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας απήθυνε η Κάτι Πίρι, παρουσιάζοντας την τελευταία έκθεση αυτής της νομοθετικής περιόδου για τη Τουρκία.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας σε αυτό το Κοινοβούλιο που να πιστεύει ότι αυτή Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ», δήλωσε η Κάτι Πίρι.

Το τέλος της ενταξιακής πορείας;

«Αναστολή» ή «διακοπή» είναι η επίσημη ορολογία γι αυτό που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές, αλλά στην ουσία πρόκειται για το τέλος της ενταξιακής πορείας, όπως αναφέρει η DW. Και αυτό γιατί, αν πράγματι ανασταλεί η διαπραγμάτευση, η επανεκκίνησή της θα μπορούσε να αποφασιστεί μόνο με ομοφωνία όλων των κρατών-μελών.

Από την άλλη πλευρά το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, ενώ μία πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αναστολή των διαπραγματεύσεων θεωρείται μάλλον απίθανη με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά δηλαδή, δεν αμφισβητεί την Τελωνειακή ένωση με την Τουρκία.

Πάντως, με το ψήφισμα αυτό, το Ευρωκοινοβούλιο φαίνεται να κινείται πιο κοντά στην αυστηρή γραμμή που εκφράζει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος του ΕΛΚ για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν. Ο Γερμανός πολιτικός έχει δηλώσει επανειλλημμένα ότι, αν εκλεγεί, θα ζητήσει από το Συμβούλιο τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

Δεν λείπουν βέβαια και οι ευρωβουλευτές που εκφράζουν διαμετρικά αντίθετη άποψη. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι πολλοί αντιφρονούντες στην Τουρκία- ακόμη και ο φυλακισμένος ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς- ζητούν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και προειδοποιούν ότι η διακοπή τους στην πραγματικότητα δεν τιμωρεί τον πρόεδρο Ερντογάν αλλά τον ίδιο τον λαό της Τουρκίας.

Τι αναφέρει η έκθεση

Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησαν τον επίσημο τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων ζητήματα διαφθοράς, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

«Με όλες τις σκανδαλώδεις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την έλλειψη δικαστικής ανεξαρτησίας και την εφαρμογή ενός νέου Συντάγματος από το οποίο απουσιάζουν βασικοί έλεγχοι και ισορροπίες, δεν έχει λογική η συνέχιση των συνομιλιών για τη συμμετοχή στην ΕΕ με την υπάρχουσα κυβέρνηση», τόνιζε πριν από λίγες εβδομάδες η Σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι.

Η έκθεση αναφέρεται στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κράτος δικαίου στην Τουρκία και με συγκεκριμένα παραδείγματα: τον αυξημένο έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας επί των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών και την πολιτική ανάμειξη στο έργο τους, τα αυθαίρετα όπως αναφέρει μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την πρόσβαση στην ενημέρωση.

[thetoc.gr, με πληροφορίες της DW, Φιλελεύθερος]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου