LIFE STYLE

Πέθανε ο Καρλ Λάγκερφελντ

πέθανε-ο-καρλ-λάγκερφελντ-615484

Θρήνος στο χώρο της μόδας. Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή ένας από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές μόδας, ο Καρλ Λάγκερφελντ. Μια προσωπικότητα που πολλές φορές δίχασε και προκάλεσε οργή με τις ρατσιστικές δηλώσεις του.

Ο Καρλ Λάγκερφελντ είχε μπει εσπευσμένα στο νοσοκομείο του Παρισιού το βράδυ της Δευτέρας (19.02.2019) μετά από πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό.

Διηύθυνε τον οίκο υψηλής ραπτικής Chanel από το 1983.

Τον Ιανουάριο είχε απουσιάσει από επίδειξη του οίκου Chanel στο Παρίσι και τότε είχαν ενταθεί οι φήμες πως η υγεία του είχε κλονιστεί. «Ο κ. Λάγκερφελντ, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου μόδας Chanel, ο οποίος αισθάνθηκε κουρασμένος, ζήτησε από τη Virginie Viard, διευθύντρια του δημιουργικού στούντιο του οίκου, να τον εκπροσωπήσει» είχε ανακοινωθεί σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι φήμες.

Τον τελευταίο χρόνο, ο Καρλ Λάγκερφελντ έκανε τις περισσότερες εμφανίσεις του στην πασαρέλα μαζί με την Viard, δίνοντας έτσι τροφή στα σενάρια πως αυτή θα είναι η διάδοχό του. Ήταν άλλωστε η πιο στενή του συνεργάτης τα τελευταία χρόνια.

Ο Καρλ Λάγκερφελντ γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1933. Δεν έκρυψε ποτέ την ομοφυλοφιλία του και ήταν ζευγάρι με τον Ζακ ντε Μπασιέ μέχρι το θάνατο του τελευταίου το 1989.

Ξεκίνησε την καριέρα του στο χώρο της υψηλής ραπτικής, την οποία έμελλε να σημαδέψει με τις δημιουργίες του κι όχι μόνο, το 1963 από τον ιταλικό Οίκο μόδας «Tiziani». Για μερικούς μήνες είχε συνεργαστεί και με τον γαλλικό οίκο «Chloe». Το 1965 εργάστηκε στον οίκο «Fendi», το 1970 στον ιταλικό οίκο «Curiel». Συνέδεσε το όνομα και την πορεία του με τον οίκο «Chanel», όπου ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής από το 1983.

Ο Λάγκερφελντ της οργής

Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα λεγόμενα του Καρλ Λάγκερφελντ προκαλούσαν οργή. Κι αν οι δηλώσεις κατά της Μέριλ Στριπ πως… πληρώνεται για να φορέσει ένα φόρεμα στην απονομή των Όσκαρ (σ.σ. το 2017) θα μπορούσαν να ενταχθούν στην… καλή ατμόσφαιρα στο χώρο της μόδας και του lifestyle, υπήρξαν άλλες που το μόνο που προκάλεσαν ήταν οργή.

Τον περασμένο Μάιο είχε εμφανιστεί εξοργισμένος για την μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ, κάτι που κατά την γνώμη του προκάλεσε την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στο κοινοβούλιο. Τότε, είχε δηλώσει πως ήθελε να αποποιηθεί τη γερμανική υπηκοότητα και να γίνει Γάλλος. Στο Παρίσι ζούσε και εργαζόταν άλλωστε.

«Ήταν ανάγκη να πει η Μέρκελ ότι έπρεπε η χώρα να δεχτεί ένα εκατομμύριο μετανάστες; Πρέπει να διατηρείται στη μνήμη το παρελθόν της Γερμανίας. Απεχθάνομαι τη Μέρκελ που το ξέχασε αυτό«, είχε πει.

Είχε μιλήσει όμως και κατά των μεταναστών. Τους είχε χαρακτηρίσει «εχθρούς» των Εβραίων. Μιλώντας τον περασμένο Νοέμβριο στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο C8 είχε πει: «Δεν γίνεται, παρότι έχουν μεσολαβήσει δεκαετίες μεταξύ των δύο γεγονότων, να σκοτώνουν εκατομμύρια Εβραίους για να φέρουν στη συνέχεια εκατομμύρια από τους χειρότερους εχθρούς τους».

[newsit.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου