ΔΙΕΘΝΗ

Αποφασισμένη για επέμβαση στη Συρία η Αγκυρα

αποφασισμένη-για-επέμβαση-στη-συρία-η-662711

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε, χθες, ότι η στρατιωτική επέμβαση που σχεδιάζει η Τουρκία εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία δεν θα εμποδιστεί από την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων. Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου εμφανίστηκε ανοικτός στην αγορά από την Τουρκία συστημάτων Patriot, η οποία ενδιαφέρει τις ΗΠΑ, αν η Ουάσιγκτον αποδεχθεί ότι η Αγκυρα θα παραλάβει ταυτόχρονα και το ρωσικό σύστημα S-400.

«Το πρόβλημά μας είναι το εξής. Υπάρχει μία τρομοκρατική οργάνωση που μας απειλεί και οι Ηνωμένες Πολιτείες την υποστηρίζουν», είπε ο Τούρκος υπουργός στο δίκτυο NTV. «Είτε αποχωρήσουν είτε όχι, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο εναντίον μιας οργάνωσης που απειλεί την εθνική μας ασφάλεια». Παρά τις δηλώσεις αυτές, παρατηρητές θεωρούν εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να θέσει η Αγκυρα σε κίνδυνο ζωές Αμερικανών στρατιωτών.

Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν σύντομα από τη Συρία έλυσε τα χέρια της Αγκυρας, που έχει μεταφέρει δυνάμεις στα σύνορα προετοιμάζοντας επέμβαση. Το προδιαγραφόμενο λουτρό αίματος μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων που συμμάχησαν με τις ΗΠΑ στη Συρία οδήγησε την Ουάσιγκτον σε δεύτερες σκέψεις. Ετσι, στις αρχές της εβδομάδας έφθασε στην Αγκυρα ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, επιχειρώντας να αποσπάσει από την τουρκική κυβέρνηση δέσμευση ότι δεν θα πειράξει το συροκουρδικό YPG. Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του Τσαβούσογλου (αλλά και όπως φάνηκε από τη στάση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος αρνήθηκε να συναντήσει τον Μπόλτον), η Τουρκία δεν έδωσε τέτοια δέσμευση. Η ακροβασία που επιχειρεί η Ουάσιγκτον είναι να εισβάλει μεν η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία αλλά χωρίς να βλάψει το YPG. Η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας είναι ότι η έμφαση της Τουρκίας στην αντιπαράθεση με τους Κούρδους δημιουργεί ρωγμές τις οποίες εκμεταλλεύονται οι τζιχαντιστές. Στην περιοχή του Ιντλίμπ, όπου η Τουρκία και η Ρωσία μεσολάβησαν για συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στην πρώην Αλ Κάιντα (Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ) και σε ανταρτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από την Τουρκία, οι εντάσεις επέστρεψαν. «Στο Ιντλίμπ οι ριζοσπαστικές οργανώσεις επιτέθηκαν στη μετριοπαθή αντιπολίτευση. Και φυσικά λαμβάνουμε τα μέτρα μας», είπε ο Τσαβούσογλου.

[Καθημερινή]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου