ΔΙΕΘΝΗ

«Μαύρη» μέρα για την Μέι στην Σύνοδο Κορυφής

μαύρη-μέρα-για-την-μέι-στην-σύνοδο-κο-689327

Στην καταστροφική εβδομάδα για την Τερέζα Μέι μετά την πύρρεια νίκη της στην εσωκομματική διαμάχη και την πρόταση μομφης, ήρθε να προστεθεί άλλη μια μαύρη μέρα κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες οπως γράφει η ισπανική El Pais. Η αμήχανη Μέι και η ΕΕ που θέλει να βοηθήσει το Λονδίνο, αλλά δεν ξέρει πώς…

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έφτασε στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για να βοηθήσει στην επίτευξη κύρωσης στο βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου της ΕΕ. Αλλά οι 27 απλά αρνηθηκαν να βοηθήσουν την Μέι, διπλασιάζοντας την πίεση τους προς την Βρετανίδα πρωθυπουργό για να πείσει το κοινοβούλιο της ότι η διαπραγματευόμενη συμφωνία εξόδου για περισσότερο από 20 μήνες είναι «η καλύτερη και η μόνη δυνατή», όπως επανέλαβε ο Γιούνκερ . Και μόνο όταν η Μέι δωσει κάποια εγγύηση ότι το κείμενο μπορεί να εγκριθεί, οι Ευρωπαίοι θα ήταν πρόθυμοι να προσφέρουν τις αναγκαίες διευκρινίσεις.

«Εάν τα προβλήματα είναι στο Λονδίνο, οι λύσεις δεν μπορούν να βρεθούν στις Βρυξέλλες». Με τη φράση αυτή, ευρωπαϊκές πηγές συνόψισαν το φιάσκο της προσπάθειας της Μει να πείσει τους εταίρους της ΕΕ να την βοηθήσουν να σώσει τη συμφωνία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπεβαλαν ερωτήσεις στη Μέι για περισσότερο από μισή ώρα, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επικύρωσης της συμφωνίας, μετά την επιβεβαίωση της απόρριψης της από ένα μεγάλο μέρος των συντηρητικών βουλευτών και της αντιπολίτευσης των Εργατικών.

Αλλά η Μέι δεν μπόρεσε να πείσει για τη δέσμευσή της για την επικύρωση της συμφωνιας για το Brexit που είναι ακόμα στον αέρα. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους «27» να εγκρίνουν τα συμπεράσματα χωρίς την παραμικρή παραχώρηση. Από το κείμενο απαλείφθηκε ακόμη και η δυνατότητα να προσφερθούν «νέες εγγυήσεις» που είχαν εμφανιστεί στα σχέδια την παραμονή της συνόδου κορυφής.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου