ΔΙΕΘΝΗ

H Μέι επέζησε αλλά το μέλλον του Brexit παραμένει αβέβαιο

h-μέι-επέζησε-αλλά-το-μέλλον-του-brexit-παραμ-690438

Μετά από δύο 24ωρα αγωνίας και πολιτικής έντασης, το βρετανικό πολιτικό σκηνικό βρίσκεται ουσιαστικά εκεί όπου ξεκίνησε πριν την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας. Η Τερέζα Μέι επιβίωσε από την κοινοβουλετική διαδικασία της μομφής, καταφέροντας να συσπειρώσει 200 συντηρητικούς βουλευτές δίπλα της, ωστόσο θα πρέπει ακόμη να βρει ένα τρόπο να περάσει τη συμφωνία για το Brexit από μια Βουλή που είναι βαθιά δύσπιστη. Tην ίδια στιγμή, βρίσκεται και επισήμως πλέον στην ηγεσία ενός βαθιά διχασμένου κόμματος.

“Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μια συμφωνία που μπορεί να περάσει από το Κοινοβούλιο” ανέφερε στο Atlantic Council ο Peter Westmacott πρώην βρετανός πρέσβης στις ΗΠΑ.

Χωρίς μια συμφωνία που να μπορεί να περάσει, τα πιθανά σενάρια περιορίζονται σε δύο. Το πρώτο είναι η έξοδος χωρίς τυπική συμφωνία και το δεύτερο είναι ένα νέο δημοψήφισμα, δεδομένης όμως της ανοικτής αντίθεσης της Μέι στο δεύτερο ενδεχόμενο, αλλά και του γεγονότος ότι ένα σκληρό Brexit είναι πολύ πικρό για πολλούς διαρμοφωτές πολιτικής στη Βρετανία, η Μέι μπορεί να μείνει… χωρίς επιλογή, αναφέρει ο Westmacott.

Η Μέι κατάφερε μεν να περάσει τη δοκιμασία της μομφής, δήλωσε όμως ότι μόλις εξασφαλίσει την υπερψήφιση μιας συμφωνίας για το Brexit θα παραχωρήσει την ηγεσία. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Westmacott στο Atlantic Council, η Μάι επεβίωσε από την ψηφοφορία επειδή “δεν υπήρχε κανείς καλύτερος να περιμένει στην ουρά και μια μάχη για την ηγεσία αυτή τη στιγμή γίνεται αντιληπτή ως περισπασμός”.

Οι επόμενες κινήσεις της Μέι

Η Μέι θα επιχειρήσει από εδώ και στο εξής να διασώσει ότι μπορεί από τη συμφωνία και να την περάσει από τη Βουλή. Τις προηγούμενες ημέρες ταξίδεψε στο Άμστερνταμ, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες ότι μπορούν να γίνουν και άλλες αλλαγές στην συμφωνία προκειμένου να περάσει από τη βρετανική Βουλή, ωστόσο μέχρι στιγμής η αντίδραση που βρήκε ήταν μάλλον αρνητική.

To ίδιο θα επιχειρήσει να κάνει και σήμερα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Μιλώντας έξω από την Ντάουνιγκ Στριτ, λίγο μετά την επικράτησή της στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της, η Μέι τόνισε ότι θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκοντας νομικές και πολιτικές διασφαλίσεις για το ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop) στη συμφωνία της για το Brexit. Χρειάζεται να συνεχίσουμε τη δουλειά να ολοκληρώσουμε το Brexit, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Antonio de Lecea, fellow στο Global Business and Economics Program του Atlantic Council και πρώην αξιωματούχο της Κομισιόν, “το μόνο που μπορεί να περιμένει η Μέι από τους ευρωπαίους είναι “συμπάθεια και ορισμένες περαιτέρω διευκρινίσεις”. Όλες τις προηγούμενες υπήρξαν πολλές αναφορές από ευρωπαίους αξιωματούχους, από τον Γιούνκερ μέχρι τον Τουσκ, ότι αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί και ότι για αυτόν τον λογο δεν βλέπουν περιθώρια για αλλαγές, αναφέρει ο De Lecea, μιλώντας στο Atlantic Council.

Ο De Lecea, μάλιστα, προσθέτει στην ανωτέρω ανάλυση ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείο: “Η πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό της Βρετανίας δεν ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Μέι”, αναφέρει, “καθώς εάν δεν μπορεί να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή πώς μπορούν κυβερνήσεις άλλων χωρών και θεσμών να κάνουν υποχωρήσεις σε μια κυβέρνηση που δεν έχει πολιτική ισχύ στο εσωτερικό”.

Τα τρία σενάρια

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Atlantic Council, την Μέι δεν την ευνόησε ιδιαίτερα και το γεγονός ότι πριν από μερικές ημέρες δημοσιοποιήθηκε και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία άφηνε ανοικτή τη δυνατότητα αντιστροφής του Brexit.

Στο Κοινοβούλιο, σημειώνει ο Westmacott μιλώντας στο Atlantic Council, “υπάρχει μια πλειοψηφία που λέει ότι το σκληρό Brexit είναι μια καταστροφή και δεν θα το αφήσουμε να γίνει. Αλλά η Βουλή δεν έχει ένα εναλλακτικό σχέδιο”. Χωρίς κάποια άλλα επιλογή, ένα πιθανό σενάριο θα μπορούσε να είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα προκειμένου να δοθεί εντολή είτε να γίνει μια αντιστροφή του Brexit, είτε να γίνουν πολύ σημαντικές αλλαγές στη συμφωνία για το Brexit, είτε τέλος να προχωρήσει ένα σκληρό Brexit.

Όπως αναφέρει το Atlantic Council, τόσο ο Westmacott όσο και De Lecea συμφωνούν ότι η συμφωνία έχει ακόμη πολύ δρόμο για μπορέσει να περάσει. Ο Westmacott, μάλιστα, ανέφερε ότι μπορεί η Μέι να επιδιώξει να καθυστερήσει την τελική ψηφοφορία όσο πιο πολύ γίνεται, έτσι ώστε όταν φτάσει εκείνο το σημείο να είναι πια πολύ αργά για την επιλογή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Το Atlantic Council πάντως εκτιμά ότι το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος είναι ορθάνοιχτο. “Οι πιθανότητες ενός νέου δημοψηφίσματος αυξάνονται” ανέφερε ο Westmacott και παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα, “τα νόυμερα έχουν αλλάξει από το τελευταίο δημοψήφισμα”.

[thetoc.gr, με πληροφορίες από το AtlanticCouncil.org]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου