ΔΙΕΘΝΗ

Η Τερέζα Μέι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης με 200 ψήφους υπέρ

η-τερέζα-μέι-κέρδισε-την-ψήφο-εμπιστοσ-690457

Δεν «πέρασε» η πρόταση μομφής εις βάρος της Βρετανίδας πρωθυπουργού – 117 βουλευτές ψήφισαν κατά

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι από το ίδιο της το κόμμα, με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να καταφέρνει να επιβιώσει και να διατηρήσει τη θέση της και επί 12 μήνες δεν θα επιτρέπεται να αμφισβητηθεί η ηγεσία της.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός χρειαζόταν μια απλή πλειοψηφία επί του συνόλου των ψήφων προκειμένου να κερδίσει, ήτη 159 ψήφους. Η συμμετοχή ανήλθε στο 100%, καθώς ψήφισαν και οι 317 βουλευτές των Συντηρητικών. Η Μέι έλαβε 200 ψήφους υπέρ και 117 κατά.

Σχεδόν 200 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος είχαν δηλώσει δημοσίως ότι θα στηρίξουν με την ψήφο τους την επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης – και αυτό έγινε. Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας δεν έμεινε στη Βουλή, για να παρακολουθήσει την ανακοίνωση του αποτελέσματος, αλλά επέστρεψε στην Ντάουνινγκ Στριτ, την πρωθυπουργική κατοικία.

Αργότερα, η ίδια δήλωσε ευχαριστημένη που έλαβε τη στήριξη των βουλευτών της, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί όλων των πλευρών πρέπει να ενωθούν. Έκανε λόγο για μια ανανεωμένη αποστολή για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι άκουσε τους συναδέλφους της που ψήφισαν εναντίον της.

Μιλώντας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, λίγο μετά την επικράτησή της στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, η Μέι τόνισε ότι αύριο Πέμπτη θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκοντας νομικές και πολιτικές διασφαλίσεις για τον ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop) στη συμφωνία της για το Brexit. «Χρειάζεται να συνεχίσουμε τη δουλειά να ολοκληρώσουμε το Brexit», πρόσθεσε.

Η Μέι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές

Νωρίτερα, ανακοίνωσε στους βουλευτές του κόμματός της ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες γενικές εκλογές. Η Μέι τόνισε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, καθιστώντας σαφές ότι προτίθεται να εξαντλήσει τη θητεία της και να ολοκληρώσει το έργο που ανέλαβε. Επίσης, απέκλεισε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, λέγοντας ότι «δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο των διαπραγματεύσεών μας».

Μιλώντας, επίσης, στα μέλη της Επιτροπής 1922, η Μέι είπε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι “πολύ πολύ άσχημη” για να προχωρήσει το κόμμα σε αντικατάσταση της ηγεσίας του, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία και εγκαίρως τη διαδικασία του Brexit.

Κόρμπιν: To κοινοβούλιο πρέπει να επανακτήσει τον έλεγχο του Brexit

«Η σημερινή ψηφοφορία δεν κάνει καμία διαφορά στις ζωές των πολιτών», ήταν το πρώτο σχόλιο του Τζέρεμι Κόρμπιν, που προκάλεσε τη Μέι να κάνει την ερχόμενη εβδομάδα την ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία του Brexit.

«Η πρωθυπουργός έχει χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή, η κυβέρνησή της είναι σε χάος και είναι ανίκανη να φέρει μια συμφωνία για το Brexit που λειτουργεί για τη χώρα και βάζει ως προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας και την οικονομία. Για αυτό απέσυρε την ψηφοφορία για την πρόχειρη συμφωνία αυτή την εβδομάδα και προσπαθεί να αποφύγει να τη φέρει ξανά στο κοινοβούλιο. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει καταφέρει να διαπραγματευτεί τις απαραίτητες αλλαγές στην Ευρώπη», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών.

«Τώρα, πρέπει να φέρει την κακή συμφωνία της ξανά στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, ώστε το κοινοβούλιο να ανακτήσει τον έλεγχο. Οι Εργατικοί είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν για όλη τη χώρα και να φέρουν μια συμφωνία που προστατεύει το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα των εργαζομένων», συμπλήρωσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου