ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Αναβολή ψηφοφορίας και νέο ταξίδι Μέι στις Βρυξέλλες

brexit-αναβολή-ψηφοφορίας-και-νέο-ταξίδι-μέ-693189

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας για τη συμφωνία του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες για το Brexit. Επίσης γνωστοποίησε ότι θα επισκεφτεί εκ νέου τις Βρυξέλλες.

«Είναι σαφές ότι, παρόλο που υπάρχει ευρεία υποστήριξη για πολλές από τις βασικές πτυχές της συμφωνίας, σε ένα ζήτημα, αυτό της Βόρειας Ιρλανδίας, εξακολουθεί να υπάρχει εκτεταμένη και βαθιά ανησυχία », δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου, θα αναβάλλουμε το χρονοδιάγραμμα της αυριανής ψηφοφορίας και δεν θα προχωρήσουμε στη διαίρεση του Κοινοβουλίου αυτή τη στιγμή».

“Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί” να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στις 29 Μαρτίου, τόνισε και πρόσθεσε ότι “δεν πιστεύει ότι είναι σωστό το σενάριο” που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες, ότι η κυβέρνησή της θα καθυστερήσει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία για το Brexit μέχρι τον Μάρτιο.

Η Τερέζα Μέι σημείωσε πως αν και ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, το καθήκον της είναι να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Επίσης κατά την ομιλία της σημείωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση «επιταχύνει τις προετοιμασίες της για το ενδεχόμενο μιας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία».

Σύμφωνα με τη Sun, και όπως αναμετέδωσε το Reuters, η αναβολή της ψηφοφορίας θα είναι επ’ αόριστον, πράγμα που σημαίνει ότι η συμφωνία μπορεί να μην φθάσει στη βρετανική Βουλή ακόμη και μετά τα Χριστούγεννα.

Να σημειωθεί πως η αναβολή οδήγησε αμέσως σε πτώση της ισοτιμίας της βρετανικής λίρας. Μια έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία είναι το καταστροφικό σενάριο για τους οικονομικούς κύκλους της Βρετανίας.

Οι αντιδράσεις

Η Τερέζα Μέι θα πρέπει είτε να κυβερνήσει τη χώρα είτε να παραιτηθεί, προειδοποίησε ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής και υψηλόβαθμο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος Τζέικομπ Ρις-Μογκ, λίγη ώρα μετά την αναβολή της ψηφοφορίας.

“Με τι ισοδυναμούν τα δύο χρόνια στα οποία η Τερέζα Μέι διαπραγματεύεται το Brexit; Με μια ακατόρθωτη συμφωνία την οποία το κοινοβούλιο θα απέρριπτε απερίφραστα, αν η πρωθυπουργός είχε το θάρρος να την αφήσει να φτάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων”, σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής, που είναι επικεφαλής μιας ισχυρής ομάδας ευρωσκεπτικιστών Συντηρητικών. “Αυτό δεν είναι διακυβέρνηση, ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν (τον ηγέτη των Εργατικών) στην κυβέρνηση (…) Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η πρωθυπουργός πρέπει είτε να κυβερνήσει είτε να παραιτηθεί”, κατέληξε.

Από τν πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βρετανίας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση “έχει χάσει τον έλεγχο” των εξελίξεων και είναι “αποδιοργανωμένη”. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε ότι αν η Μέι δεν προχωρήσει στις ευρείες αλλαγές που απαιτούνται για μια συφωνία, τότε θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει “εκείνους που μπορούν” να κυβερνήσουν, αναφερόμενος προφανώς στο Εργατικό Κόμμα.

“Η πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαγοράσει μια τελευταία ευκαιρία για να σώσει τη συμφωνία”, τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών. Δεν έχει κανένα νόημα, πρόσθεσε, να φέρει την ίδια συμφωνία, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι δεν στηρίζεται από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Το να φέρει την ίδια, πρόχειρη συμφωνία δεν θα αλλάξει τα θεμελιώδη ελαττώματά της, ούτε τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές όλων των κομμάτων, σχολίασε.

Επιπλέον, ο ηγέτης του φιλοευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ανακοίνωσε ότι θα στήριζε μια πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, αν την ζητούσε το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα. “Μετά το σημερινό φιάσκο, η κυβέρνηση πραγματικά απόλεσε το κύρος της. Εγώ και οι συνάδελφοί μου θα στηρίξουμε πλήρως τον ηγέτη της αντιπολίτευσης αν καταθέσει πρόταση μομφής, όπως ασφαλώς τον καλεί τον καθήκον του να πράξει”, είπε ο Βινς Κέιμπλ.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσε ότι θα ήταν “ορθό” να δοθεί στους βουλευτές η δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα αναβληθεί ή όχι η προγραμματισμένη για αύριο ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit. “Σε κάθε πολιτισμένο και ώριμο περιβάλλον που σέβεται τους άλλους, το να επιτρέπεται στη Βουλή να έχει λόγο θα ήταν η σωστή και, τολμώ να πω, η προφανής πορεία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί”, είπε ο Μπέρκοου μιλώντας στο κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος πρόσθεσε πάντως ότι μολονότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει μονομερώς την ψηφοφορία, ο ίδιος με μεγάλη του χαρά θα διευκόλυνε τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για το θέμα αυτό.

ΕΕ: «Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε»

Μια πολυδάπανη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία είναι ολοένα περισσότερο πιθανή, εκτίμησε η Ναταλί Λουαζό, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης. Η δήλωση της Λουαζό ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση από την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit. «Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι παρά τις τελευταίες εξελίξεις, μια απόρριψη της συμφωνίας αποχώρησης είναι όλο και πιο πιθανή» τόνισε σε βουλευτές η Λουαζό. «Ο κίνδυνος μιας μη-συμφωνίας εξόδου θα είναι επίσης μια έξοδος που θα είναι αναμφίβολα εξαιρετικά δαπανηρή για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα είναι επιζήμια και για την ΕΕ».

«Κάποιοι επεξεργάζονται άλλα σενάρια και η σύγχυση στο Λονδίνο παραμένει ιδιαίτερα έντονη», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, και μετά τις πληροφορίες ότι η Βρετανία θα επιδιώξει αλλαγές στη συμφωνία Βρυξελλών-Λονδίνου για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων, ο επικεφαλής της ομάδας συντονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φερχόφστατ, έσπευσε να δηλώσει πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν θα απογοητεύσει ποτέ τους Ιρλανδούς».

«Δεν μπορώ να το παρακολουθήσω πλέον. Έπειτα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση των Τόρις θέλει να καθυστερήσει την ψηφοφορία. Απλά, κρατήστε στο μυαλό σας ότι εμείς δεν θα απογοητεύσουμε ποτέ τους Ιρλανδούς», σημείωσε ο Φερχόφστατ. «Αυτή η καθυστέρηση θα επιδεινώσει περαιτέρω την αβεβαιότητα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ήρθε η ώρα να αποφασίσουν!».

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν θα διαπραγματευθεί εκ νέου τη συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. «Έχουμε μια συμφωνία στο τραπέζι», δήλωσε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θυμίζοντας μια θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν θα επαναδιαπραγματευθούμε. Το μπλοκ είναι έτοιμο για «όλα τα σενάρια», δήλωσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο Γιούνκερ μίλησε τηλεφωνικά με τη Μέι.

Η σημερινές ανακοινώσεις της Τερέζα Μέι έρχονται λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η Βρετανία μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς το Αρθρο 50 για Brexit χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για μια επείγουσα απόφασή, η οποία εκδόθηκε μόλις μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία, η οποία τελικά πήρε αναβολή.

[thetoc.gr, με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου