ΔΙΕΘΝΗ

H συμφωνία «ανοίγει» το Ιράν για την Ευρώπη, επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ

h-συμφωνία-ανοίγει-το-ιράν-για-την-ευρ-408882

Η επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανοίγει τους διαύλους, οικονομικούς και διπλωματικούς, μεταξύ Τεχεράνης και Ευρώπης: Ήδη έχουν κλείσει συμφωνίες με ευρωπαϊκές εταιρείες για επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ιρανική πλευρά.

Παράλληλα, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι θα ταξιδέψει για πρώτη φορά στην Τεχεράνη, η οποία έχει ήδη υποδεχθεί τον γερμανικό αντικαγκελάριο ενώ ετοιμάζεται και για τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών.

Όπως ανέφερε την Πέμπτη το στέλεχος της ιρανικής κυβέρνησης Μοχάμαντ Χαζαέι, «μέσα στις τελευταίες εβδομάδες έχουμε εγκρίνει προγράμματα επενδύσεων αξίας πάνω από 2 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκές εταιρείες».

«Βλέπουμε επιστροφή ευρωπαίων επενδυτών στη χώρα, ορισμένες από τις διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί και έχουν χορηγήσει στις εταιρείες τις απαραίτητες επενδυτικές άδειες» ανέφερε ο Χαζαέι.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι επιβεβαίωσε την Πέμπτη πως την ερχόμενη Τρίτη θα βρεθεί στην Τεχεράνη, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή της στο Ιράν.

Η ιρανική πρωτεύουσα θα είναι ο δεύτερος σταθμός περιοδείας της Μογκερίνι στην περιοχή, μετά την επίσκεψη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας τη Δευτέρα.

Στην Τεχεράνη, η Μογκερίνι θα συναντηθεί με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίγ και άλλους αξιωματούχους. Ως εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής πλευράς, η Μογκερίνι είχε έντονη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις των Έξι με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται πως, ελάχιστες ημέρες μετά τη συμφωνία, ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ήταν ο πρώτος δυτικός αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Τεχεράνη. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Τεχεράνη και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου