ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία Ομπάμα-Ερντογάν για την κατάσταση στα σύνορα με τη Συρία

επικοινωνία-ομπάμα-ερντογάν-για-την-κ-409614

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησαν τηλεφωνικά, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σύνορα της Τουρκία με την Συρία, όπου το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να σκορπά τον θάνατο.

Η ασφάλεια της περιοχής εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, υπογράμμισε η αμερικανική κυβέρνηση και υποσχέθηκε να συνεργαστεί στενά με την Τουρκία σε διάφορα θέματα.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τη «συνεργασία που συνεχίζεται και εντείνεται για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, για τις κοινές τους προσπάθειες με στόχο την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Ιράκ, όπως και για μια πολιτική επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία» διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στην Τουρκία, η οποία επλήγη από αρκετές αιματηρές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής που αποδόθηκε στους τζιχαντιστές, την Τρίτη, στην νότια πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 32 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατό.

Η επίθεση αυτή, η φονικότερη στην Τουρκία από το 2013, προκάλεσε τα αντίποινα από αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), οι οποίοι σκότωσαν δύο αστυνομικούς.

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία «παραμένουν ενωμένες στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας» πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες δήλωσαν επίσης ότι θα ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για να ανακοπεί η ροή ξένων μαχητών που μεταβαίνουν στο Ιράκ και τη Συρία, και για την ασφάλεια των τουρκικών συνόρων, μέσω των οποίων διέρχονται πολλοί μαχητές που θέλουν να ενταχθούν στις δυνάμεις των τζιχαντιστών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου