ΔΙΕΘΝΗ

Στις 4 Οκτωβρίου οι βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία

στις-4-οκτωβρίου-οι-βουλευτικές-εκλογέ-409725

Την 4η Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία, ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρόεδρος της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα.

«Οι εκλογές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το μέλλον της Πορτογαλίας, καθώς η χώρα συνεχίζει να υπόκειται στους ιδιαίτερα απαιτητικούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας» υπενθύμισε ο Καβάκο Σίλβα.

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου, που βρίσκεται στον θώκο από τον Ιούνιο του 2011, διεκδικεί δεύτερη τετραετή θητεία και θα τεθεί αντιμέτωπος με τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς, τον γγ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιου Κόστα, 54 ετών.

Η ζημιά από το σκάνδαλο διαφθοράς

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), που θεωρείτο επί μακρόν το επικρατέστερο βάσει των δημοσκοπήσεων, έχει αρχίσει να χάνει έδαφος, προς όφελος των κομμάτων της συμπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD, κεντροδεξιά) και του CDS-PP (δεξιά).

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δυσκολεύεται να ξεπεράσει το σοκ της έρευνας για διαφθορά που άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού των Σοσιαλιστών Ζουζέ Σόκρατες (2005-2011).

Ο Σόκρατες παραμένει ακόμη προφυλακισμένος, μετά τη σύλληψή του την 21η Νοεμβρίου 2014 και την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για διαφθορά, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και φορολογική απάτη.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, το PS συγκεντρώνει πλέον το 36,7% της πρόθεσης ψήφου όσων συμμετείχαν στην έρευνα, από 38,1% τον Μάιο, συνεχίζει πάντως να διατηρεί προβάδισμα έναντι της συμπολίτευσης, τα κόμματα της οποίας συγκεντρώνουν αθροιστικά το 34,6%.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου