ΔΙΕΘΝΗ

Μυστικοί πράκτορες αναζητούν τους Ισπανούς δημοσιογράφους στη Συρία

μυστικοί-πράκτορες-αναζητούν-τους-ισ-410576

Πράκτορες των ισπανικών υπηρεσιών πληροφοριών βρίσκονται στη Συρία και προσπαθούν να εντοπίσουν τα ίχνη των τριών δημοσιογράφων που εξαφανίστηκαν στις 12 Ιουλίου ενώ βρίσκονταν στην περιοχή του Χαλεπιού. Δεν υπάρχει επί του παρόντος ανάληψη ευθύνης για την εξαφάνιση, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο, τονίζοντας ότι η Μαδρίτη αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

«Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης σε αυτό το στάδιο» δήλωσε ο Μαργκάγιο την Τετάρτη κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Αφήστε μας να εργαστούμε διακριτικά επειδή, πιστέψτε με, αυτό συμφέρει περισσότερο τους συμπατριώτες μας» επισήμανε.

Το βράδυ της Τρίτης η Ομοσπονδία Δημοσιογραφικών Ενώσεων της Ισπανίας (FAPE) ανακοίνωσε ότι αγνοούνται οι δημοσιογράφοι Αντόνιο Παμπλιέγκα, 33 ετών, Χοσέ Μανουέλ Λόπεθ, 44 ετών και Άνχελ Σάστρε, 35 ετών.

Οι τρεις δημοσιογράφοι κάλυπταν τις εξελίξεις στη Συρία συνεργαζόμενοι με πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης, όπως οι εφημερίδες ABC και La Razon, το τηλεοπτικό κανάλι Cuatro και ο ραδιοφωνικός σταθμός Onda Cero.

Στο πρόσφατο παρελθόν οι δύο πρώτοι είχαν συνεργαστεί και με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Λόπεθ είχε στείλει μάλιστα φωτογραφίες στο πρακτορείο από τη γραμμή του μετώπου μεταξύ των Κούρδων μαχητών και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Μαργκάγιο νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι πράκτορες των ισπανικών υπηρεσιών πληροφοριών βρίσκονται στη Συρία και προσπαθούν να εντοπίσουν τα ίχνη των τριών δημοσιογράφων τα οποία χάθηκαν στις 12 Ιουλίου ενώ οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν στην περιοχή του Χαλεπιού.

Επισήμως η Μαδρίτη αποφεύγει μέχρι στιγμής να κάνει λόγο για απαγωγή. «Το υπουργείο είναι σε συνεχή επαφή με την πρεσβεία μας στην Τουρκία η οποία έχει την εποπτεία των ερευνών. Υπάρχουν πράκτορες του CNI (Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών) στη Συρία που μας βοηθούν» πρόσθεσε ο Μαργκάγιο.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 τρεις Ισπανοί δημοσιογράφοι εξαφανίστηκαν στη Συρία, όμως οι απαγωγείς τους τους άφησαν ελεύθερους τον Μάρτιο του 2014. Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα έχει χαρακτηρίσει τη Συρία την πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου για τους δημοσιογράφους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου