ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: «Δεν θα υπάρξουν νέες εκλογές», λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

τουρκία-δεν-θα-υπάρξουν-νέες-εκλογές-458991

Το ενδεχόμενο νέων εκλογών απέκλεισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς τη Δευτέρα, μία εβδομάδα προτού ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δώσει στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως αναμένεται.

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό AKP έχασε για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία την αυτοδυναμία του στην Εθνοσυνέλευση, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί ξανά στις κάλπες.

Σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης, ο τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα δώσει την εντολή στον αρχηγό του κόμματος που κατέκτησε τη δεύτερη θέση, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP).

Εάν και αυτές οι διαβουλεύσεις αποτύχουν, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους έχει καταστήσει σαφές ότι θα κάνει χρήση των εξουσιών που τού δίνει το Σύνταγμα για την προκήρυξη εκλογών. «Κατά την αντίληψή μου, θα είναι επαναληπτικές, όχι πρόωρες», έχει δηλώσει ο Ερντογάν, ελπίζοντας ότι θα κινητοποιήσει ψηφοφόρους που στράφηκαν στο τρίτο κόμμα, το εθνικιστικό MHP, ώστε να ενισχύσει τα ποσοστά του.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου