ΔΙΕΘΝΗ

Δωρητής ρεπουμπλικανών ο εμπνευστής του δολοφόνου του Τσάρλεστον

δωρητής-ρεπουμπλικανών-ο-εμπνευστής-459069

Τι κοινό έχουν τρεις αμερικανοί υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών με τον δολοφόνο του Τσάρλεστον; Τον Ερλ Χολτ, τον ηγέτη δηλαδή της ρατσιστικής οργάνωσης η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον νεαρό Ντίλαν Ρουφ και τον «φυλετικό πόλεμο» που οραματίστηκε να κηρύξει σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους, αλλά συνάμα και μεγάλο δωρητή των ρεπουμπλικανών Τεντ Κρουζ, Ραντ Πολ και Ρικ Σαντόρουμ.

Ειδικότερα, σε δημοσίευμα της, η Guardian αναφέρει ότι ο Ερλ Χολτ έχει συνεισφέρει τα τελευταία χρόνια στις προεκλογικές εκστρατείες ρεπουμπλικανών με το ποσόν των 65.000 δολαρίων. Πρόκειται για τον 62χρονο ιδρυτή του Συμβουλίου των Συντηρητικών Πολιτών (Council of Conservative Citizens), της «μοναδικής σοβαρής οργάνωσης ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των λευκών σε εθνικό επίπεδο», όπως διαφημίζει ο ίδιος στην ιστοσελίδα του, του ανθρώπου που κατ’ επανάληψη έχει υποστηρίξει ότι «οι μαύροι είναι η πλέον τεμπέλικη, ηλίθια και εγκληματική φυλή στην παγκόσμια Ιστορία».

Από το 2012 λοιπόν, σύμφωνα με την έρευνα της Guardian, ο μεν Κρουζ, νυν κυβερνήτης του Τέξας και μελλοντικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, έχει λάβει από τον Χολτ 8.500 δολάρια, ο δε Σαντόρουμ, πρώην κυβερνήτης της Πενσυλβάνια ο οποίος παρέστη την Κυριακή στην τελετή μνήμης για τα θύματα του Τσάρλεστον, έχει λάβει 1.500 δολάρια.

Αμφότεροι ωστόσο, μετά το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας έσπευσαν να αποκηρύξουν τις ρατσιστικές τάσεις της οργάνωσης του Χολτ και διά των εκπροσώπων τους να ξεκαθαρίσουν ότι θα επιστρέψουν όλα τα χρήματα που έχουν λάβει. Κανένα σχόλιο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής από τον Πολ, κυβερνήτη από το Κεντάκι, ο οποίος φέρεται πως έλαβε από τον Χολτ 1.750 δολάρια.

Μεγαλοεισοδηματίας του Τέξας, κατά τα δικά του λεγόμενα, ο Χολτ φέρεται επίσης πως υπήρξε δωρητής και άλλων πρώην και νυν μελών του Κογκρέσου. Ανάμεσά τους, αναφέρουν οι New York Times, ο γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα, ο γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν από το Οχάιο, καθώς και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων Μισέλ Μπάκμαν (Μινεσότα), Στιβ Κινγκ (Αϊόβα) και Τοντ Ακιν (Μιζούρι).

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου