ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ερντογάν μαλώνει τον Ακιντζί και υπενθυμίζει ποιος είναι το «αφεντικό»

ο-ερντογάν-μαλώνει-τον-ακιντζί-και-υπε-546809

Προτού ακόμη αναλάβει επισήμως καθήκοντα ο νεοεκλεγείς ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θεώρησε σκόπιμο να τον «μαλώσει» δημοσίως για να του υπενθυμίσει ποιος είναι ο ισχυρός στις σχέσεις Αγκυρας-Τουκοκυπρίων.

Εκείνο που προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του κ. Ερντογάν ήταν η δήλωση του κ. Ακιντζί μετά την εκλογή του, ο οποίος αναφερόμενος στις σχέσεις του ψευδοκράτους με την Τουρκία έκανε λόγο για δύο «αδελφές χώρες». Η αναφορά αυτή ήταν αρκετή για τον πρόεδρο της Τουρκίας ώστε να ψέξει δημοσίως το κ. Ακιντζί λέγοντας ότι «θα πρέπει να σκέφτεται προτού μιλήσει» και να τον επαναφέρει στην τάξη υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι η «μητέρα πατρίδα» και το ψευδοκράτος το «βρέφος» της.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ερντογάν, που έγινε λίγο πριν την αναχώρησή του για το Κουβέιτ, έχει ως εξής:

«Ο κ. Ακιντζί εξελέγη με τις ψήφους του λαού της “ΤΔΒΚ”. Όταν λέει πως είμαστε δύο αδελφές χώρες προβάλλει μια πολύ διαφορετική εικόνα. Ο κ. “πρόεδρος” θα πρέπει να σκέφτεται προτού μιλήσει. Γιατί η Τουρκία υιοθετεί την “ΤΔΒΚ”; Υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό. Υπάρχουν κάποιοι όροι ακόμη και για να εργαζόμαστε μαζί ως αδέλφια. Η χώρα αυτή κατέβαλε τον οβολό της για την βόρεια Κύπρο. Δώσαμε νεκρούς και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε αντίτιμο.

Ποιος άραγε δίνει τη μάχη για τη βόρειο Κύπρο στα διεθνή φόρα; Μπορεί μήπως ο κ. Ακιντζί να δώσει μόνος του τη μάχη αυτή; Η Τουρκία βλέπει τη σχέση της προς τη βόρεια Κύπρο όπως εκείνη της μητέρας προς το βρέφος της. Και θα εξακολουθήσει να τη βλέπει έτσι. Αυτό πιστεύει. Μπορώ να τον κατανοήσω (τον κ. Ακιντζί). Αλλά μπορεί στη συνέχεια ο ίδιος να το μετανιώσει. Και αυτό δεν θα ήταν ευχάριστο».

Ακιντζί: «Καιρός να ενηλικιωθεί το βρέφος»

Απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο έδωσε ο Μουσταφά Ακιντζί μέσω του CNN Turk, αναρωτώμενος εάν η Τουρκία δεν επιθυμεί «να μεγαλώσει το βρέφος αυτό».

«Να μείνουμε για πάντα βρέφος; Να μην σταθούμε στα δικά μας πόδια; Να μην ενηλικιωθούμε πια;» δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ό κ. Ακιντζί δεν πρόλαβε να απαντήσει στην ερώτηση εάν θα συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τον ειδοποίησαν εκείνη την ώρα ότι τον ψάχνει στο τηλέφωνο ο Τούρκος πρόεδρος. «Θα μιλήσω τώρα μαζί του και θα του μεταφέρω τις σκέψεις μου» είπε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου