ΔΙΕΘΝΗ

Σίνζο Άμπε: Όταν ευημερούν οι γυναίκες ευημερεί και ο κόσμος

σίνζο-άμπε-όταν-ευημερούν-οι-γυναίκες-547882

Η αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών στην οικονομία της Ιαπωνίας αποτελεί κεντρικό στόχο του πρωθυπουργού της χώρας Σίνζο Άμπε. Ο ίδιος σε άρθρο του στο Bloomberg (When Women Thrive, So Will the World) αποσαφηνίζει πως για να ενταχθούν περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό της Ιαπωνίας πρέπει να τους διασφαλισθεί μεγαλύτερη στήριξη έξω από τους χώρους εργασίας.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας στο σχετικό του άρθρο -το οποίο έτυχε μεγάλης προβολής- αναφέρει τα εξής:

«Όταν ανέλαβα πρωθυπουργικά καθήκοντα το 2012 ήμουν αποφασισμένος να προαγάγω μια κοινωνία όπου όλες οι γυναίκες θα έχουν την ευκαιρία να λάμψουν. Η Ιαπωνία δεν μπορεί να ευημερήσει στον 21ο αιώνα εάν όλοι οι πολίτες της δεν αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των εργαζόμενων γυναικών έχει αυξηθεί κατά 800.000, ξεπερνώντας τα 27 εκατομμύρια. Επίσης ο αριθμός των υψηλόβαθμων στελεχών σε εισηγμένες επιχειρήσεις που είναι γυναίκες έχει αυξηθεί 30% από το 2012 και πλέον ξεπερνά τις 800.

Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Για τον λόγο αυτόν έχω θέσει ως στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών σε ηγετικές θέσεις. Τα οφέλη θα είναι πολλά. Επίσης για να διατηρήσουμε περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό της Ιαπωνίας πρέπει να τους παράσχουμε μεγαλύτερη στήριξη έξω από τους χώρους εργασίας. Αυτή η ανάπτυξη είναι σημαντική εάν η Ιαπωνία θέλει να αντιμετωπίσει την πρόκληση πολλών ανεπτυγμένων χωρών: τη γήρανση του πληθυσμού και τη σημαντική μείωση των γεννήσεων.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε ότι τα δικαιώματα των γυναικών πολλές φορές κινδυνεύουν, ειδικά όταν υπάρχει φτώχεια ή πόλεμος. Τον 20ό αιώνα η τιμή και η αξιοπρέπεια των γυναικών δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα όπου υπήρξαν συγκρούσεις. Αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ πέρυσι υποσχέθηκα ότι η Ιαπωνία θα ηγηθεί της προσπάθειας να εξαλειφθεί η σεξουαλική βία που καταγράφεται σε περιοχές όπου υπάρχουν συγκρούσεις. Μαζί με τη διεθνή κοινότητα θα αποκηρύξουμε όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών.

Συνεργαζόμενοι με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουμε θέσει ως στόχο να δημιουργήσουμε τον 21ο αιώνα έναν κόσμο που θα είναι απαλλαγμένος από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου