ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές στα κατεχόμενα: Νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ο Μουσταφά Ακιντζί

εκλογές-στα-κατεχόμενα-νέος-ηγέτης-τω-547947

Με ένα μεγάλο κλαδί ελιάς στο χέρι –το έμβλημα της προεκλογικής του εκστρατείας– εμφανίστηκε σε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ινονού ο νικητής των εκλογών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ο Μουσταφά Ακιντζί.

Στη συνέχεια από την εξέδρα από την οποία μίλησε αφέθηκαν δύο λευκά περιστέρια.

Μαζί ήταν η σύζυγος του, οι κόρες του , τα εγγόνια του και στενοί συνεργάτες του. Ο κόσμος πανηγύριζε με τραγούδια, νταούλια και ζουρνάδες. Πανηγυρισμοί υπήρξαν και στις κατεχόμενες πόλεις Κυρήνειας, Αμμόχωστου, Μόρφου και σε άλλες περιοχές.

Η νίκη του κεντροαριστερού πολιτικού στον δεύτερο γύρο των εκλογών χαρακτηρίστηκε θριαμβευτική , αφού συγκέντρωσε ποσοστό 60,5% έναντι 39,5% του απερχόμενου Τουρκοκύπριου ηγέτη , Ντερβίς Έρογλου. Την νίκη του Ακιντζί και τα ποσοστά των δύο υποψηφίων πρόβλεψε το γραφείο ερευνών της Κωνσταντινούπολης Gezisi, ο διευθυντής του οποίου, Μουράτ Γκετζισί είχε εκτιμήσει την περασμένη Τετάρτη ότι ο Ακιντζί θα πάρει 60% και ο Έρογλου 40%.

Μιλώντας στην μεγάλη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση, στην οποία παρευρέθηκαν και Ελληνοκύπριοι, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι η νίκη του δεν αφορά μόνο τους Τουρκοκυπρίους, αλλά όλο τον Κυπριακό λαό.

Ανακοίνωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε και πρόσθεσε ότι αναμένει να συναντηθούν το συντομότερο. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία και είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης συγχάρηκε τον κ. Ακιντζί για την εκλογή του. Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αισιοδοξεί σε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με στόχο τη λύση του Κυπριακού, πάντοτε με την ενεργό εμπλοκή της Άγκυρας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, πρόσθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε στην πράξη τις πραγματικές προθέσεις του Μουσταφά Ακιντζί.

Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων τόνισε ότι η ομοσπονδιακή Κύπρος θα πρέπει να αποτελείται από «δύο ίσα ιδρυτικά κράτη». Επίσης, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει την επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στους Ελληνοκυπρίους στο πλαίσιο ενός πακέτου, που θα περιλαμβάνει την νομιμοποίηση της λειτουργίας του λιμανιού της Αμμόχωστου και του αεροδρομίου Ερτζιάν.

Έκανε σαφές ότι δεν θα συγκρουστεί με την Τουρκία και δήλωσε ότι ζητά από αυτή να επιτευχθεί ομοσπονδιακή λύση με αμοιβαίο σεβασμό. Σημειώνεται ότι την περασμένη βδομάδα ο κ. Ακιντζί επεσήμανε ότι με τη λύση του Κυπριακού, η Ομόσπονδη Κύπρος, η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ισραήλ και άλλες γειτονικές χώρες πρέπει να δημιουργήσουν μια νέα σχέση, η οποία θα φέρει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο νέος ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και πρόεδρος της παράνομης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» κατάγεται από την Λεμεσό, όπως και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Την δεκαετία του 1980 διετέλεσε δήμαρχος στο κατεχόμενο τμήμα Λευκωσίας και συνεργάστηκε με τον Ελληνοκύπριο συνάδελφο του, Λέλο Δημητριάδη, στο σχέδιο του κοινού αποχετευτικού συστήματος της διχοτομημένης πόλης. Υπήρξε πρόεδρος του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, το οποίο συνεχίζει την δράση του ,με άλλον ηγέτη ως Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας.

Ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι συγχάρηκε τον Ακιντζί και ότι είναι έτοιμος, εάν και ο κ. Ακιντζί το ζητήσει, να τον συμβουλεύσει και για τις προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι των συνομιλιών και για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μέχρι τώρα. Ο Έρογλου υποστήριξε ότι κατά την πενταετή του θητεία οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό «ήρθαν στο σημείο της συνδιαλλαγής και αυτό είναι σημαντικό».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου