ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Τέλος στην εκεχειρία με τις FARC, ξανάρχισαν οι επιδρομές

κολομβία-τέλος-στην-εκεχειρία-με-τις-farc-567815

Μετά το θάνατο 11 στρατιωτών σε συμπλοκή με αντάρτες, η Κολομβία άρχισε ξανά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των FARC που είχαν μπει «στον πάγο» με φόντο τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αβάνα. Οι FARC απορρίπτουν πως το επίμαχο περιστατικό ήταν επίθεση από την πλευρά τους και καλούν την κυβέρνηση της Κολομβίας να «τηρήσει την ψυχραιμία της και να μην θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες». Η Μπογκοτά πάντως δεν έδειξε πρόθεση να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος είχε δώσει εντολή να ανασταλούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων των ανταρτών, μετά τη μονομερή εκεχειρία που κήρυξαν οι τελευταίοι τον Δεκέμβριο. Όμως η σχετική ηρεμία τερματίστηκε όταν μέλη των FARC έστησαν ενέδρα, άνοιξαν πυρ και πέταξαν χειροβομβίδες εναντίον τους, σύμφωνα με τον στρατό.

«Αυτό το συμβάν αποτελεί εσκεμμένη επίθεση των FARC, δεν επρόκειτο για σύμπτωση, και δείχνει μια ξεκάθαρη παραβίαση της υπόσχεσης τους για μονομερή κατάπαυση του πυρός» τόνισε ο συντηρητικός πρόεδρος της Κολομβίας μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου άμυνας στην πόλη Κάλι.

«Διέταξα τις ένοπλες δυνάμεις να άρουν την αναστολή των βομβαρδισμών των στρατοπέδων των FARC» είπε ο Σάντος.

Ο Σάντος διεμήνυσε ότι η επίθεση, στην οποία σκοτώθηκε επίσης ένας αντάρτης των FARC, δεν θα μείνει ατιμώρητη. Τουλάχιστον εννέα ακόμη στρατιώτες επιβεβαιώθηκε ότι τραυματίστηκαν.

Οι FARC αμφισβήτησαν την εκδοχή της κυβέρνησης για τα γεγονότα κι έκαναν λόγο για νόμιμη αυτοάμυνα έπειτα από επίθεση των κυβερνητικών στρατευμάτων.

«Καλούμε ρητώς την κυβέρνηση να διατηρήσει την ψυχραιμία της αυτή τη στιγμή και να μην λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις προόδους που έχουμε κάνει στις ειρηνευτικές συνομιλίες» ανέφερε ανακοίνωση της οργάνωσης που εκδόθηκε στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας, όπου διεξάγονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες τα τελευταία δύο χρόνια.

«Είναι παράλογο ότι άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν και στα δύο στρατόπεδα» προστίθεται στην ανακοίνωση των FARC, ενώ επαναλαμβάνεται η έκκληση να κηρυχθεί αμοιβαία κατάπαυση του πυρός.

Ο Πάμπλο Κατατούμπο, ηγετικό στέλεχος των FARC, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στην Αβάνα ότι η οργάνωση εκφράζει τη λύπη της για το αιματηρό επεισόδιο, που τόνισε ότι δεν σημειώθηκε “εκ προμελέτης”.

Αν και δεν αναμένεται να εκτροχιάσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, η πολύνεκρη μάχη είναι η πρώτη τόσο σοβαρή επίθεση που επιρρίπτεται στους αντάρτες αφότου κήρυξαν εκεχειρία.

Οι συνομιλίες είχαν ανασταλεί πέρυσι, αφού οι αντάρτες είχαν απαγάγει έναν στρατηγό και αρκετούς στρατιώτες. Αφέθηκαν όμως ελεύθεροι και οι διαπραγματεύσεις επαναλήφθηκαν.

Ο Σάντος απορρίπτει τις εκκλήσεις των FARC για την κήρυξη αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμπιστευτεί τους αντάρτες διότι είχαν αξιοποιήσει την εκεχειρία που είχε κηρυχθεί σε μια προηγούμενη προσπάθεια για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις—πριν από μια δεκαετία και πλέον—για να ανασυγκροτηθούν και να ενισχυθούν.

Η πολύνεκρη μάχη στην πόλη Λα Εσπεράνσα έδωσε την ευκαιρία στους πολιτικούς που αντιτίθενται στην ειρηνευτική διαδικασία, ιδίως τον πρώην πρόεδρο Άλβαρο Ουρίμπε, να περάσουν στην επίθεση. «Η ειρήνη του Σάντος είναι η εξολόθρευση των ενόπλων δυνάμεων μας», έγραψε ο Ουρίμπε στο Twitter και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον διάδοχό του «σταματήστε να μας κοροϊδεύετε παρακαλώ, μην δικαιολογείτε την δολοφονία των στρατιωτών μας με αυτό το παραμύθι που λέει ότι ’ο πόλεμος τελειώνει’».

Η Κολομβία σπαράσσεται τα τελευταία 50 χρόνια από μια σύρραξη στην οποία εμπλέκονται ο στρατός, οργανώσεις αριστερών ανταρτών (FARC, ELN), ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις και συμμορίες οι οποίες διακινούν ναρκωτικά. Ο πόλεμος αυτός έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 220.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει πάνω από 5,3 εκατομμύρια άλλους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου