ΔΙΕΘΝΗ

Συνελήφθη ο ταμίας του κυβερνώντος κόμματος στη Βραζιλία

συνελήφθη-ο-ταμίας-του-κυβερνώντος-κό-568662

Συνελήφθη την Τετάρτη ο ταμίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Βραζιλίας (PT) Ζοάο Βακάρι, ο οποίος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο πλαίσιο του σκανδάλου που πλήττει τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της χώρας, τη Petrobras.

Ο Ζοάο Βακάρι, που αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτουν, «συνελήφθη στο Σάο Πάολο» το πρωί της Τετάρτης και θα μεταφερθεί στην Κουριτίμπα, διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Οι αρχές τον κατηγορούν ότι αποδέχθηκε κεφάλαια που προέρχονται από παράνομες συμβάσεις που σύνηψε η Petrobras.

Τα κεφάλαια αυτά τα είχε καταχωρίσει σαν δωρεές για την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος.

Ο Ζοάο Βακάρι και άλλοι 26 κατηγορούμενοι αναμένεται να παραπεμφθούν σύντομα σε δίκη.

Η σύλληψη του Βακάρι αναμένεται να προκαλέσουν μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στην πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι τα χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι προεκλογικές της εκστρατείες το 2010 και το 2014.

Η αστυνομία ανέκρινε τη σύζυγό του Βακάρι, καθώς ερευνά τους τραπεζικούς λογαριασμούς της οικογένειάς του αναζητώντας ύποπτες καταθέσεις.

Οι ερευνητές έχουν αποκαλύψει ένα γενικευμένο σύστημα δωροδοκιών, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και μιζών που καταβάλλονταν ως αντάλλαγμα για τη σύναψη επικερδών συμβολαίων και που προορίζονταν για την χρηματοδότηση κομμάτων.

Στο σκάνδαλο εμπλέκονται κατασκευαστικές επιχειρήσεις της Βραζιλίας, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Petrobras, πολιτικά πρόσωπα -ανάμεσά τους και πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος της Ρουσέφ.

Η εισαγγελία υπολογίζει ότι τα ποσά που διατέθηκαν για δωροδοκίες από την Petrobras αγγίζουν τα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα δέκα χρόνων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου