ΤΟΠΙΚΑ

«Ασπίδα» για τις ακτές οι λουόμενοι

ασπίδα-για-τις-ακτές-οι-λουόμενοι-407131

Σε άριστη κατάσταση οι παραλίες Τρούλος της Σκιάθου, έμπροσθεν του Valis στην Αγριά, Μακρύς Γιαλός στην Ιεράπετρα και Αλίμου

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι είναι οι λουόμενοι, οι οποίοι συμβάλλουν αποφασιστικά στην άριστη εικόνα που παρουσιάζουν τέσσερις πολυσύχναστες ελληνικές ακτές, δύο στη Μαγνησία, μία στην Κρήτη και μία στην Αττική. Το παραπάνω συμπέρασμα εξήχθη από την μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα, που διεξήχθη στην παράκτια περιοχή της Αγριάς, που βρίσκεται έμπροσθεν του ξενοδοχείου Valis και τις παραλίες Τρούλος της Σκιάθου, Μακρύς Γιαλός στην Ιεράπετρα Κρήτης και Αλιμος στην Αττική.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η παραπάνω έρευνα διεξήχθη από το 2016 μέχρι το 2018 μετά από πρόταση του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου της Ιρλανδίας, που υπήρξε και συντονίστρια των εννέα χωρών που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρότζεκτ, αναδεικνύοντας το προφίλ των σύγχρονων λουομένων, σε συνάρτηση με την καλή ποιότητα των ακτών.

Στη μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα συμμετείχε το Πανεπιστήμιο Αθηνών μέσω του Τομέα Δημόσιας Υγείας και συγκεκριμένα του Εργαστηρίου Κλινικής Επιδημιολογίας, με συντονίστρια την Βολιώτισσα Μαριάννα Διομήδους, καθηγήτρια δημόσιας υγείας – επιδημιολογίας στον τομέα δημόσιας υγείας, η οποία παραθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τα συμπεράσματα που εξήχθησαν.

Η διετής επιστημονική έρευνα περιελάμβανε συγκριτική μελέτη στις τέσσερις προαναφερθείσες παραλίες με πολύ θετικά αποτελέσματα και τις δύο χρονιές, προς μεγάλη ικανοποίηση των μελών της επιστημονικής ομάδας, τα οποία διαπίστωσαν ότι αποδίδουν οι καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, τουλάχιστον στις συγκεκριμένες παράκτιες περιοχές.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, εξήχθη το συμπέρασμα ότι υπάρχει ευαισθητοποίηση τόσο από τους επαγγελματίες υγείας, όσο και από τον κόσμο, τους λουόμενους, και το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο» είπε η κ. Διομήδους.

Πολυσύχναστες παραλίες

Οι τέσσερις παραλίες που τέθηκαν στο «μικροσκόπιο» της επιστημονικής έρευνας, επελέγησαν διότι είναι πολυσύχναστες και προσφέρονται, κατά συνέπεια, για συγκριτικές μελέτες.

«Δειγματοληπτικά επιλέξαμε μια περιοχή της Αττικής και συγκεκριμένα στον Αλιμο όπου υπάρχει πολύς συνωστισμός, είναι η πρώτη παραλία που μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση και είναι οργανωμένη. Παράλληλα γνωρίζουμε ότι η Κρήτη έχει πολύ καθαρές παραλίες, αλλά επιλέξαμε μια ακτή η οποία δεν έχει μεγάλο συνωστισμό για να κάνουμε σύγκριση. Η τρίτη περιοχή που διαλέξαμε είναι ο Τρούλος της Σκιάθου, που είναι πολυσύχναστο νησί. Η συγκεκριμένη παραλία έχει μεγάλο συνωστισμό, είναι στη νότια πλευρά του νησιού και ο κόσμος την προτιμά γιατί έχει καλή πρόσβαση και δεν είναι πετρώδης, έχει αμμουδιά» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Βολιώτισσα ιατρός – κλινική επιδημιολόγος.

Το τέταρτο σημείο δειγματοληψίας, η παραλία που είναι έμπροσθεν του ξενοδοχείου Valis στην Αγριά του Βόλου, επελέγη διότι συγκεντρώνει αρκετούς λουόμενους, Ελληνες και ξένους, και κατά συνέπεια μελετήθηκε ταυτόχρονα η συμπεριφορά των Βολιωτών λουόμενων και ταυτόχρονα των τουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Στη συγκεκριμένη παραλία συναντήσαμε πολλούς Ιταλούς, Αγγλους και Γερμανούς λουόμενους και σε δεύτερη φάση συναντήσαμε άτομα από Σερβία, Ρουμανία και Σκόπια» αναφέρει η ίδια.

Σημαντική έρευνα

Η διαδικασία αξιολόγησης των τεσσάρων ακτών είχε θετικά αποτελέσματα, με την πολυμελή ερευνητική ομάδα να οδηγείται στο συμπέρασμα ότι τα νερά της Ελλάδος είναι εξαιρετικής ποιότητας και παραλίες, αντίστοιχα, σε πολύ υψηλό επίπεδο, τουλάχιστον στις παράκτιες περιοχές που τέθηκαν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.

Η συγκέντρωση εντεροκόκκων ήταν κάτω από τα επιτρεπτά όρια που είναι 100 cfu/100ml και όσον αφορά στα κολοβακτηρίδια το ποσοστό 250 cfu/100ml αποδεικνύει ότι τα συγκεκριμένα θαλάσσια ύδατα ήταν αρίστης ποιότητας. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι σε παρόμοια έρευνα που είχε γίνει με ένα άλλο πρόγραμμα στα τέλη του 1990 με 2000 είχαν βρεθεί πολύ πιο ρυπαρές παραλίες γεμάτες τσιγάρα, χαρτιά, υπολείμματα τροφών, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι διαρκείς προσπάθειες περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, έχουν θετικά αποτελέσματα συν το χρόνο.

Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας της παρούσας έρευνας, διαπίστωσαν ότι υπάρχει πολλή ευαισθητοποίηση από τους λουόμενους. Παράλληλα υπάρχουν παντού κάδοι και καλάθια απορριμμάτων, ενώ τα μέλη της επιστημονικής ομάδας παρατήρησαν ότι τα νεαρά, ιδίως, άτομα ήταν πολύ προσεκτικά.

Τοποθετούσαν σε σακούλα τα υπολείμματα των τροφών και είτε τα πετούσαν σε κάδο απορριμμάτων, είτε τα έπαιρναν μαζί τους φεύγοντας από την παραλία, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Υψηλό επίπεδο

Μέσω της έρευνας φάνηκε ότι υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο καθαριότητας και επίσης πολύ καλό επίπεδο ποιότητος στα νερά.

Η αξιολόγηση έχει τέσσερις βαθμίδες, που είναι εξαιρετική, καλή, μετρίως καλή και κακή. Οι τέσσερις ακτές που επέλεξε η ομάδα μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος βρίσκονται στην κατηγορία εξαιρετικής ποιότητας. Σε σειρά διαβάθμισης πρώτη έρχεται η παραλία του Μακρύ Γιαλού στην Ιεράπετρα της Κρήτης, κατόπιν η παραλία Τρούλος της Σκιάθου, μετά είναι η παραλία μπροστά στο Valis στην Αγριά και τέταρτη σε σειρά κατάταξης είναι η παραλία του Αλίμου.

«Θελήσαμε να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακτών, των υδάτων, μετρώντας την ποσότητα του κολοβακτηριδίων και των εντεροβακτηριοειδών, που είναι οι δύο δείκτες οι οποίοι προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση με την οδηγία του 2006 και επίσης την ποιότητα της αμμουδιάς» υπογραμμίζει η κ. Διομήδους.

Η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και η ομάδα σκοπεύει να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη δημοσίευση.

Απαιτείται προσοχή

«Οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης δίνουν αποτέλεσμα και αυτό θα βοηθήσει πιστεύω και τον τουρισμό μας ούτως ώστε να μπορούμε να δείξουμε προς τα έξω μια εικόνα ποιοτικών θαλασσών και ακτών και να υπάρχει εμπιστοσύνη από τους ανθρώπους που έρχονται στην περιοχή και την Ελλάδα γενικότερα για τις διακοπές τους, γιατί υπάρχουν πολλά είδη μικροβίων, που μπορούν να κάνουν τις διακοπές σου έναν εφιάλτη» υπογραμμίζει η Βολιώτισσα επιστήμων.

«Ακόμη και από τα οστρακόδερμα, στρείδια και αχινούς που μπορεί να μαζέψουμε, αν έχουν αποικιστεί από σαρκοβόρα μικρόβια, προκαλούν γαστρεντερίτιδα, διάρροια, εμετό, στομαχικό πόνο κ.λπ., που ενδέχεται να καταστρέψουν τις διακοπές μας» είπε.

Με αφορμή την παραπάνω έρευνα, η κ. Διομήδους δίνει συμβουλές στους λουόμενους, προκειμένου να απολαμβάνουν τις ακτές χωρίς προβλήματα.

«Πρέπει να προσέχουμε πολύ την υγιεινή μας, να αλλάζουμε το μαγιό μας βγαίνοντας από τη θάλασσα, να πλένουμε τα χέρια μας. Επίσης να κάνουμε ντους πριν μπούμε στη θάλασσα και αφού βγούμε από τη θάλασσα. Πλένουμε πάντα το μαγιό μας με χλιαρό νερό και σαπούνι πράσινο κατά προτίμηση και γενικώς προσέχουμε την ατομική μας υγιεινή πάντα» τονίζει η Βολιώτισσα γιατρός.

Η ίδια συνιστά επίσης να μην τοποθετείται η πετσέτα απευθείας στην άμμο, αλλά πάνω σε προστατευτική ψάθα, η οποία πρέπει να πλένεται σε τακτά διαστήματα με χλιαρό νερό και στη συνέχεια να στεγνώνει. Μια ακόμη συμβουλή που δίνει η κ. Διομήδους είναι να μην ακουμπάμε τα προσωπικά μας αντικείμενα απευθείας στην άμμο, αλλά ούτε να «θάβουμε» το κορμί μας στην άμμο για θεραπευτικούς λόγους.

«Η πρακτική, την οποία είχαν υιοθετήσει πολλοί άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν από ρευματικές παθήσεις για τις ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να έχει η ζεστή άμμος, ενδέχεται να έχει αρνητικές παρενέργειες. Η άμμος ενδέχεται να έχει, τελικά, πάρα πολλά μικρόβια, τα οποία μπορούν να έχουν επιπτώσεις, ειδικότερα αν έχουμε τραυματισμούς στα χέρια, στα πόδια, το σώμα μας ή εκδορές. Κατά συνέπεια, αυτό θα πρέπει να το αποφεύγουμε διά ροπάλου» είπε.

Κλείνοντας, η κ. Διομήδους υπογραμμίζει ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες. Πρέπει να υπάρχει συνεχής έλεγχος από το κράτος, συνεχείς δειγματοληψίες, από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, ούτως ώστε ακόμη και στις πολύ μικρές ή τις μεγάλες παραλίες που υπάρχει πολύς συνωστισμός, να έχουμε τη βεβαιότητα και την ασφάλεια ότι μπορούμε άνετα να κάνουμε μπάνιο, χωρίς να κινδυνεύουμε να μολυνθούμε».

Η χαμηλή συγκέντρωση μικροβίων στις παραλίες που ερευνήθηκαν, σε συνάρτηση με την υψηλή ποιότητα των υδάτων, συνθέτουν μια εξαιρετικά θετική και ευοίωνη εικόνα για τον τουρισμό στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας στην πράξη την καθοριστική συνδρομή των λουομένων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου