ΤΟΠΙΚΑ

Ρεκόρ κεραυνών στη Μαγνησία

ρεκόρ-κεραυνών-στη-μαγνησία-407904

Το έντονο μπουρίνι… άφησε πίσω του βλάβες στη ΔΕΗ και βομβαρδισμένες παραλίες

Καταρρακτώδης βροχή και συνεχείς πτώσεις κεραυνών ήταν τα φαινόμενα που συνόδευσαν το προχθεσινό μπουρίνι που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στον Βόλο και το Νότιο Πήλιο «πιάνοντας στον ύπνο τους λουόμενους.

Από τη μία ώρα στην άλλη προχθές «άνοιξαν οι ουρανοί» και επί και πλέον ώρα η έντονη βροχόπτωση σε συνδυασμό με τους κεραυνούς δημιούργησαν ένα καθαρά φθινοπωρινό τοπίο, με τον Βόλο να συγκαταλέγεται στις περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Τα έντονα φαινόμενα που σημειώθηκαν μετά τις 7 το απόγευμα μετέτρεψαν τους δρόμους σε ρυάκια, διήρκεσαν περισσότερο από μια ώρα, τόσο στον Βόλο και στο παραλιακό μέτωπο του Κεντρικού Πηλίου.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης από τις καταιγίδες που εκδηλώθηκαν προχθές Πέμπτη 15 Αυγούστου, καταγράφηκαν στις Σέρρες με 25 mm, στη Λαμία με 16 mm, στη Βλάστη Κοζάνης με 16 mm, στα Λυκόχια Αρκαδίας με 13 mm, στo Παρανέστι Δράμας με 12 mm, στη Μακρακώμη Φθιώτιδας με 12 mm, στo Βόλο με 11 mm και στον Άγιο Δημήτριο Ολύμπου με 10 mm.

Σημαντικά ύψη βροχής σημειώθηκαν, εξάλλου και στη Νέα Αγχίαλο, γύρω στα 8 mm, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η δεύτερη εκδήλωση της Γιορτής Κρασιού που ήταν προγραμματισμένη προχθές το βράδυ.

Εντονη και εκτεταμένη ηλεκτρική δραστηριότητα κατέγραψε επίσης προχθές το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr «ZEUS». Περισσότεροι από 3.000 κεραυνοί ανιχνεύθηκαν πανελλαδικά μέχρι τις 21.30 και με τη μεγαλύτερη πυκνότητα να εντοπίζεται στην κεντρική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή της Μαγνησίας.

Η μεταβολή του καιρού μετά την προχθεσινή κακοκαιρία, είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας, που έγινε αισθητή στην Ανάβρα όπου χθες το πρωί το θερμόμετρο στη Γούρα έδειχνε 16 βαθμούς Κελσίου.

Η περιοχή της Ζαγοράς, επίσης, συγκαταλέγονταν ανάμεσα στις περιοχές της Ελλάδας που σημείωσαν τις χαμηλότερες τιμές θερμοκρασίας, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση πανελλαδικά με 21 βαθμούς Κελσίου.

Διακοπές ρεύματος σε Βόλο – Βρύναινα

Μικροπροβλήματα δημιουργήθηκαν, εξάλλου, στο τηλεοπτικό σήμα των καναλιών, καθώς «χάθηκε» προς στιγμή σε όλους τους δέκτες, στην αιχμή του φαινομένου.

Η καταρρακτώδης βροχή μετέτρεψε πολλούς δρόμους του Βόλου σε ποτάμια και σημειώθηκαν παράλληλα συνεχείς πτώσεις στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς επίσης και πολλές διακοπές μικρής διάρκειας στην ηλεκτροδότηση, σε πολλά σημεία της περιοχής.

Διακοπή ρεύματος διάρκειας σαράντα περίπου λεπτών σημειώθηκε επίσης και στη Βρύναινα, ενώ λόγω της έντονης βροχόπτωσης δημιουργήθηκε πρόβλημα στο αγροτικό δίκτυο του δήμου Αλμυρού, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κώστα Νικοβιώτη να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι το επόμενο διήμερο θα πραγματοποιηθεί αυτοψία σε όλους τους αγροτικούς δρόμους για την καταγραφή και την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Προβλήματα στην υδροδότηση και συνεχείς διακοπές νερού σημειώνονται, εξάλλου, στο Πηγάδι Πτελεού, μετά την κακοκαιρία, με δεκάδες επαγγελματίες να ζητούν την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος που σημειώνεται στην αιχμή της σεζόν.

Μποτιλιάρισμα στη Γατζέα

Η εναλλαγή των καιρικών συνθηκών είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι λουόμενοι να αποχωρήσουν άρον- άρον από τις παραλίες του Νοτίου Πηλίου, προκειμένου να προφυλαχτούν από τη μανία των έντονων καιρικών φαινομένων. Απόρροια αυτού να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό έμφραγμα στον δρόμο της επιστροφής από Αργαλαστή για Βόλο, αφού χρειάστηκε αναμονή περίπου μιάμιση ώρας για να προσεγγίσει κανείς τον Βόλο.

Συνεχίζονται οι βροχές

Στο μεταξύ αναμένεται να συνεχιστεί η αστάθεια του καιρού, ενώ σύμφωνα με την πρόβλεψη του Νίκου Καντερέ, πρώην διευθυντή πρόγνωσης της ΕΜΥ, διατηρείται και σήμερα το ενδεχόμενο της βροχής στην Μαγνησία και τις Βόρειες Σποράδες.

Ο καιρός αρχίζει να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης το Σαββατοκύριακο, ενώ άνοδος θερμοκρασίας αναμένεται από την Τετάρτη. Όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Καντερές τα επίπεδα της θερμοκρασίας θα κυμανθούν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, στο μεσοδιάστημα και μέχρι την Τετάρτη.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου