ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επίκαιροι ύμνοι στη Μεταμόρφωση

επίκαιροι-ύμνοι-στη-μεταμόρφωση-544179

Μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου απέδωσαν το κατανυκτικό κλίμα των ημερών

Επίκαιρους ύμνους και σκοπούς παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα το Μουσικό Σχολείο Βόλου στη διάρκεια της συναυλίας, που πραγματοποίησε στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως Βόλου, παρουσία του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και πλήθους κόσμου.

Το Μουσικό Σχολείο Βόλου, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Υμνοι και σκοποί της Μεγάλης Τεσσαρακοστής», διοργάνωσε την εκδήλωση που η υμνογραφία συνάντησε τον βυζαντινό χορό, την παραδοσιακή φωνητική και οργανική μουσική, με τη σύμπραξη των μουσικών συνόλων του βυζαντινού χορού υπό τη διεύθυνση του καθηγητού Ευάγγελου Παυλίδη, της παραδοσιακής ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του καθηγητού Κωνσταντίνου Γεδίκη και της παραδοσιακής χορωδίας υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών Λυγερής Βλαχογιάννη και Μαρίας Νάκου.

Την επιμέλεια των κειμένων είχε ο αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, ενώ την εκδήλωση προλόγισε η διευθύντρια του σχολείου Αρετή Τζανετοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στη σύνδεση του συναισθήματος με την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου απέδωσαν ύμνους λειτουργικής μουσικής, που καλύπτουν την περίοδο του κατανυκτικού Τριωδίου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο και ακούγονται στις λατρευτικές ακολουθίες. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο π. Επιφάνιος Οικονόμου αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των ύμνων και γενικότερα στη σημασία αυτής της λειτουργικής περιόδου. Οι ύμνοι, που παρουσιάστηκαν από τον πλούτο της χριστιανικής ορθόδοξης υμνογραφίας, αναδεικνύουν την ποιητικότητα, τον λυρισμό και την πνευματικότητα των λειτουργικών κειμένων και επενδυμένοι με μουσική εκφράζουν τα συναισθήματα που δημιουργεί ο ποιητικός λόγος.

Η δράση του Μουσικού Σχολείου Βόλου είχε παράλληλα κοινωνικό χαρακτήρα, με στόχο τη στήριξη του Σπιτιού Γαλήνης της Μεταμόρφωσης με τρόφιμα.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου