ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης πρωταγωνιστεί σε ταινία

βολιώτης-πρωταγωνιστεί-σε-ταινία-585453

Ο Σταμάτης Παγασαίος σε ρόλο – έκπληξη στο φιλμ «Μια νύχτα στην κόλαση» του Νίκου Κουρού

Με ρόλο έκπληξη επανήλθε στο κινηματογραφικό πλατό ο Σταμάτης Παγασαίος, ο οποίος κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του Νίκου Κουρού «Μια νύχτα στην κόλαση». Ο γνωστός Βολιώτης ηθοποιός ερμηνεύει τον ρόλο – κλειδί του έργου, στο κοινωνικοπολιτικό θρίλερ που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι ανεξάρτητη παραγωγή και έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η επίσημη προβολή της ταινίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαρτίου στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της Κοζάνης, τόπο καταγωγής του σκηνοθέτη Νίκου Κουρού.

Στην επίσημη προβολή παραβρέθηκε ο Σταμάτης Παγασαίος καλεσμένος απ’ τον Δήμο Κοζάνης, τον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της Κοζάνης, αλλά και τον σκηνοθέτη Νίκο Κουρού, ο οποίος εξέφρασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη συνεργασία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ταινία θα «ταξιδέψει» στις κινηματογραφικές αίθουσες, με την ευχή να «συναντήσει» και τους σινεφίλ του Βόλου.

Με ανάλογα συναισθήματα αναφέρεται στην συγκεκριμένη συνεργασία ο Βολιώτης ηθοποιός, επισημαίνοντας ότι: «Πρόκειται για ένα θρίλερ που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Νίκος Κουρού και μετά από πετυχημένες προβολές στον κινηματογράφο τέχνης της Αθήνας «Στούντιο», ήρθε η σειρά της Κοζάνης, τόπο καταγωγής του σκηνοθέτη. Είναι μια φιλόδοξη και ανεξάρτητη παραγωγή της Ομάδας Ανεξάρτητων Παραγωγών και του Νίκου Κουρού και μάλιστα στο είδος θρίλερ που σπάνια βλέπουμε στην Ελλάδα», είπε.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται η Καίτη Φίνου, γερασμένη και αγνώριστη για τις ανάγκες της ταινίας, η Αλίκη Παπαχελά, σε ένα ρόλο – έκπληξη ο Σταμάτης Παγασαίος, γερασμένος και αγνώριστος, η Αννα Πορφύρη, ο Πάνος Νάκος, ο Νίκος Κουρού και πολλοί άλλοι, ενσαρκώνοντας τους χαρακτήρες του έργου.

Η ταινία

Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά ταινία του Κοζανίτη δημιουργού και τη δεύτερη ταινία του, μεγάλου μήκους.

Ο Νίκος Κουρού με βάση γνωστό κείμενο του Μάνου Χατζιδάκι, εμπνεύστηκε μια ιστορία τρόμου, που συμβολικά πραγματεύεται τις συνέπειες του φασισμού και πώς ο φόβος μεταβάλλεται αρχικά σε ανοχή και τελικά σε ταύτιση με το «τέρας».

Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου κάθε πενήντα χρόνια ένα τέρας τρομοκρατεί τους κατοίκους ενός χωριού, το οποίο διαφεντεύει ο άσπλαχνος γαιοκτήμονας Στασινός. Μόνον ο Αρτέμης αντιστέκεται και νικάει το τέρας με τη βοήθεια μιας γερόντισσας και ενός μισότρελου, που είχαν καταφέρει να διώξουν το τέρας όταν εκείνο είχε εμφανιστεί την προηγούμενη φορά, πενήντα χρόνια πριν…

Μηδενικού προϋπολογισμού, όπως και οι προηγούμενες δουλειές του σκηνοθέτη, της οποίας τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Κοζάνη, την Αθήνα και τη Σιάτιστα, συγκεντρώνει πολυμελή ομάδα 220 ατόμων, που εργάστηκαν με μεράκι, υπό την καθοδήγηση του «μαέστρου» και συντονιστή.

Για πρώτη φορά κλήθηκαν επαγγελματίες ηθοποιοί να υποδυθούν τους βασικούς ρόλους, όπως η Καίτη Φίνου σε ρόλο που δεν την έχουμε συνηθίσει αφού υποδύεται μια ενορατική γερόντισσα 85 χρόνων.

Πλάι της η Αλίκη Παπαχελά, η Άννα Πορφύρη, ο Σταμάτης Παγασαίος, ο Παναγιώτης Νάκος, ενώ πρωταγωνιστικούς ρόλους στην ταινία κρατούν επίσης Κοζανίτες και Πτολεμαϊδιώτες ηθοποιοί. Για τις ανάγκες των τελευταίων σκηνών της ταινίας είχε προηγηθεί, σημειωτέον, ανοιχτό λαϊκό κάλεσμα. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική καθώς στα γυρίσματα συμμετείχαν άτομα από την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, την Καστοριά ακόμα και από την Θεσσαλονίκη.

Συλλογική προσπάθεια

Μιλώντας για τη συμμετοχή του στην ταινία, ο Βολιώτης ηθοποιός αναφέρει ότι διήρκεσε μια περίπου ώρα η «μεταμόρφωσή» του για τις ανάγκες του ρόλου.

«Αισθάνομαι πάρα πολύ ωραία, είναι για μένα πρόκληση να υποδύομαι έναν κόντρα ρόλο με βαθιές προεκτάσεις και ερμηνευτικό ενδιαφέρον. Υποδύομαι τον τρελό του χωριού, έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, που κρατά τα μυστικά του έργου από την πλευρά των ανδρών» υπογραμμίζει.

Η συνεργασία εξαιρετικά δημιουργική, ενώ όπως αναφέρει ο Βολιώτης ηθοποιός δέχτηκε με πολύ χαρά την πρόταση συμμετοχής στην συγκεκριμένη ταινία, που γυρίστηκε στην Κοζάνη και την Αθήνα και υπογράφεται σκηνοθετικά από έναν παλιό του γνώριμο και φίλο, με τον οποίο ήραν συμμαθητής στην δραματική σχολή. «Είχαμε συνεργαστεί παλαιότερα στην θεατρική παραγωγή «Το λυχνάρι του Αλαντίν» όπου υποδύθηκα το Τζίνι και εκείνος τον πρίγκιπα Αλαντίν», θυμάται ο Σταμάτης Παγασαίος.

«Δουλέψαμε όλοι με πολύ κέφι για να υλοποιηθεί ο στόχος και αισθάνομαι ευτυχής, διότι είχα αρκετό καιρό να κάνω κινηματογράφο, από το «Τελευταίο στοίχημα» με τον Ντανιέλ Ομπρίνσκι», είπε.

Ηθοποιός με μακρά πορεία

Ο Σταμάτης Παγασαίος εγγράφει στο καλλιτεχνικό του βιογραφικό μακρά καλλιτεχνική πορεία με πολλές συνεργασίες στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Εχει συμμετάσχει σε αρκετές παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και είναι «ψυχή» της ομάδας «ΠΑΓΑΣκήνιο» την οποία δημιούργησε με πολύ μεράκι, σκηνοθετώντας και παρουσιάζοντας έργα γνωστών Ελλήνων δημιουργών.

Η ομάδα βρίσκεται ήδη σε φάση προβών ενόψει της παρουσίασης της παράστασης «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» στο «Αχίλλειον» του Βόλου εντός του Απριλίου, ενώ στο μεταξύ προγραμματίζονται και καλοκαιρινές παραστάσεις στην Μαγνησία.

Σε κάθε συνεργασία καταθέτει την ψυχή του και σε κάθε ρόλο που καλείται να ενσαρκώσει, ξεδιπλώνει την ανεξάντλητη καλλιτεχνική του ευαισθησία, που τον οδήγησε, άλλωστε, στο σανίδι και σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χώρο της υποκριτικής τέχνης, με εναλλαγές χαρακτήρων, εικόνων και συναισθημάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου