ΤΟΠΙΚΑ

Αυξάνεται η κακοποίηση των γυναικών

αυξάνεται-η-κακοποίηση-των-γυναικών-597236

Οι έμφυλες σχέσεις στο επίκεντρο εκδήλωσης, που πραγματοποιείται αύριο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά κακοποίησης των γυναικών, αλλά και απώλειας εργασίας την τελευταία δεκαετία, σε συνάρτηση με την πορεία των έμφυλων σχέσεων θα βρεθούν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργανώνεται αύριο Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διακεκριμένοι ομιλητές θα αναλύσουν όλες τις πτυχές του θέματος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και θα αναφερθούν παράλληλα στον κύκλο της σιωπής που σπάει, οδηγώντας στο φως περιστατικά βίας και κακοποίησης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Διοργανωτές είναι το Νομαρχιακό Τμήμα Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) –Αρχεία Ν. Μαγνησίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου.

Οι συντελεστές της εκδήλωσης, με τίτλο «Η Γυναίκα σήμερα: Εκδοχές μιας πολυσχιδούς αγωνίστριας της κοινωνικής ζωής», παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου στον χώρο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναπτύσσοντας τη φιλοσοφία και τους στόχους της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

Η Ιωάννα Λαλιώτου αν. καθηγήτρια, αντιπρύτανης Ερευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης, που προσφέρεται για «κριτικό αναστοχασμό γύρω από τα προβλήματα της γυναικείας κακοποίησης και των έμφυλων σχέσεων» όπως ανέφερε μεταξύ άλλων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αρθρώνει λόγο γύρω από τα σύγχρονα κοινωνικά θέματα, την ισότητα, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν. «Η διαφύλαξη της ισότητας και ισοτιμίας είναι πολύ σημαντική, γιατί θα μας οδηγήσει σε μια καλύτερη κοινωνία» είπε.

Παίρνοντας τον λόγο ο Φίλιππος Κωνσταντινίδης πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ αναφέρθηκε στις δράσεις συνεργασίας με αφορμή τη συγκεκριμένη εκδήλωση, που στόχο έχει «να πάρει θέση σε ζητήματα κοινωνικά, που προκαλούν δημόσια συζήτηση» είπε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα εργασιακά προβλήματα που απασχολούν δεκάδες γυναίκες.

Η Αννίτα Πρασσά δρ. Ιστορίας, προϊσταμένη Γενικών Αρχείων Κράτους Μαγνησίας επισήμανε επίσης τη σημασία των κοινών δράσεων συνεργασίας, αλλά και εξωστρέφειας που αναπτύσσονται, οδηγώντας σε διοργανώσεις όπως η συγκεκριμένη και αναφέρθηκε στο σπάνιο αρχειακό υλικό που κοσμεί τις συλλογές των ΓΑΚ και αναφέρεται στον ρόλο της γυναίκας.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος ανέφερε κατ’ αρχάς ότι το 2019 είναι έτος της γυναίκας δικηγόρου, αναδεικνύοντας τη γυναίκα ως πρότυπο, με κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της κοινωνίας. Μιλώντας με την ιδιότητα του νομικού επισήμανε επίσης ότι «σπάει σταδιακά η ένοχη σιωπή και αρχίζουν να καταγγέλλονται τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών. Το ένοχο μυστικό αρχίζει να βγαίνει στο φως».

Εκδήλωση για τη γυναίκα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Οι εισηγητές και τα θέματα που θα αναπτύξουν στην εκδήλωση είναι: Ελένη Ρ. Μετσοβίτου αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου με θέμα «Κακοποίηση. Ενα διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο και ο ρόλος της Δικαιοσύνης».

Ιωάννα Λαλιώτου αν. καθηγήτρια, αντιπρύτανης Ερευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Εμφυλες σχέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Κατερίνα Τασσοπούλου δημοσιογράφος «Οι αριθμοί και τα «σκοτάδια» ενός διαρκούς εγκλήματος».

Αφροδίτη Βρόντη ψυχολόγος, Κέντρο Ψυχικής Υγείας «Ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, ελληνική πραγματικότητα».

Βάσω Κυριαζή αρχισυντάκτρια εφημερίδας «Ταχυδρόμος», πρόεδρος Ενωσης Γυναικών Βόλου «Η χειραφέτηση της γυναίκας στα χρόνια της κρίσης».

Αννίτα Πρασσά δρ. Ιστορίας, προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Μαγνησίας «Αρωμα γυναίκας: Παράλληλες ιστορίες γυναικών μέσα από τα αρχεία».

Κερασία Βακουφτσή, πρόεδρος Συλλόγου Τριτέκνων Μαγνησίας «Η Αργώ», γραμματέας Ομοσπονδίας Ελλάδος «Η τρίτεκνη μητέρα στον καιρό της κρίσης».

Συντονίζει ο Φίλιππος Κωνσταντινίδης πρόεδρος Ν.Τ. Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ

Πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας ενάντια στην καταπίεση και εκμετάλλευση των γυναικών διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ αύριο Παρασκευή 8 Μαρτίου από τη 1 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Το Νομαρχιακό Τμήμα Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ διοργανώνει αύριο Παρασκευή 8 Μαρτίου στη 1.30 μ.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Νικολάου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου