ΤΟΠΙΚΑ

«Οχι» στον διαχωρισμό Κράτους –Εκκλησίας λένε πολλοί Βολιώτες

οχι-στον-διαχωρισμό-κράτους-εκκλη-832119

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατάγραψε τον παλμό και τις αντιδράσεις του κόσμου για το κοινό ανακοινωθέν Πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου – Τι λέει ο Επίσκοπος Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η «ιερή συμφωνία» Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου, που θέτει 10.000 κληρικούς εκτός δημοσίου, με τη συντριπτική πλειονότητα των Βολιωτών να δηλώνει την αντίθεσή της, ευθυγραμμίζοντας τις θέσεις της με τη δήλωση του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος έκανε λόγο για «απαξίωση των κληρικών». Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατάγραψε τις αντιδράσεις του κόσμου, τις αντιρρήσεις, αλλά και το τεράστιο ερωτηματικό που προκάλεσε το κοινό ανακοινωθέν σε μεγάλο ποσοστό των Βολιωτών, οι οποίοι διατηρούν επιφυλάξεις.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αρκετοί Βολιώτες, οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, κάνουν λόγο για «προεκλογικό σχεδιασμό για 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο», ενώ άλλοι ανέφεραν ότι δεν μπορούν να εκφέρουν άποψη, διότι δεν γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους των συζητήσεων.

Αλλοι, πάλι, δήλωσαν άγνοια για το θέμα και πολλοί δήλωσαν σε απόλυτο τόνο «δεν είναι δυνατόν να διαχωριστούν Κράτος και Εκκλησία, που συμπορεύονται για αιώνες», ενώ υπενθύμισαν ότι η Εκκλησία ευεργέτησε το Κράτος με την εκκλησιαστική περιουσία.

«Η Χριστιανική Εκκλησία και ο κλήρος δημιούργησαν το σημερινό Ελληνικό Κράτος. Μας προβληματίζει το γεγονός ότι προσπαθούν κάποιοι σήμερα να προκαλέσουν προβλήματα και να γκρεμίσουν ό,τι έχει δημιουργηθεί τόσα χρόνια. Η ελληνική οικογένεια από τη θρησκεία κρατιέται ακόμη», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Καλατζής.

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί η Ντίνα Τσάντου, η οποία σημείωσε: «Να μη διαχωριστεί το Κράτος από τη Εκκλησία, διότι διαχωρίζεται η χριστιανοσύνη μας, χάνεται η θρησκεία μας».

Ανάλογες θέσεις διατυπώνει ο Παναγιώτης Κοντοβάς, ο οποίος τονίζει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, γιατί είναι αλληλένδετα Εκκλησία και Κράτος», ενώ η Μαρία Κυριακοπούλου δηλώνει επίσης αντίθετη στον διαχωρισμό και προβληματισμένη ταυτόχρονα.

Αντίθετοι οι περισσότεροι

«Είναι απαράδεκτο το ότι μεθοδεύεται αυτή την στιγμή τέτοιου είδους διαχωρισμός. Απ’ ό,τι ξέρω είχε γίνει μια συμφωνία μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, πριν από πολλές δεκαετίες, σύμφωνα με την οποία είχε παραχωρηθεί το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας στο Κράτος και ως αντάλλαγμα θα μισθοδοτούνταν οι ιερείς ως δημόσιοι υπάλληλοι. Το ότι το Κράτος μονομερώς έρχεται να την ακυρώσει, σημαίνει ότι δεν σέβεται αυτά που έχουν υπογράψει κρατικοί λειτουργοί», υπογράμμισε ο Γιάννης Κοντός. « Θεωρώ το γεγονός απαράδεκτο και πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική και θα συνεχίσουν τα πράγματα όπως είναι» προσέθεσε.

Την αντίθεσή του στον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας δηλώνει ο Δημήτρης Γάτος και υπογραμμίζει ότι: «Αν και δεν είμαι ειδικός σε αυτό το θέμα, είμαι κάθετα αντίθετος. Τη στιγμή που έχουν πάρει την εκκλησιαστική περιουσία, όλη σχεδόν, προσπαθούν να βγάλουν εκτός της Εκκλησία και τους ιερείς, με το πρόσχημα ότι θα αδειάσουν 10.000 θέσεις και θα τακτοποιήσουν κάποιους άλλους, πράγμα αδύνατο για μένα. Είναι προεκλογικό τέχνασμα και είμαι κάθετα αντίθετος στον διαχωρισμό».

Κάθετα αντίθετος στον διαχωρισμό δήλωσε ο Ιωσήφ Χριστοφορίδης, ο οποίος τόνισε ότι «είναι καλό να είναι μαζί Κράτος και Εκκλησία. Η Εκκλησία πάντα φροντίζει για το καλό του κόσμου. Γιατί το Κράτος θέλει να διαχωριστούν; Δεν μου άρεσε καθόλου αυτό. Είναι πολύ δυσάρεστη εξέλιξη και δεν ξέρω τι αποτελέσματα θα έχει. Εάν δεν σμίξουν να γίνουν όλοι ένα σώμα, μια ψυχή, δυστυχώς πολύ φοβάμαι ότι δεν θα είμαστε όπως είμαστε σήμερα», είπε.

Την ανησυχία του εξέφρασε ο Κώστας Λουδοβίκος, ο οποίος ανέφερε ότι «θεωρώ ότι είναι το πρώτο βήμα για την συνταγματική αναθεώρηση που θα φέρει ουδετερότητα θρησκευτική και αυτό σημαίνει ότι μια σειρά τύπων που τώρα ανήκουν στον κοινό βίο Εκκλησίας – Πολιτείας και κοινωνικού βιώματος αιώνων θα ανατραπούν. Θεωρώ εμπαιγμό αυτό που γίνεται και δεν το κατανοώ. Θεωρώ ότι θα είναι ολέθριο. Αυτή η ενδοτικότητα είναι το πρώτο βήμα του διαχωρισμού», όπως επισήμανε.

Η άποψη του Επισκόπου Βελεστίνου

Σαφής και κατηγορηματικός είναι ο Επίσκοπος Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός Καζανάκης, ο οποίος δήλωσε ότι οι απόψεις του συμπλέουν με εκείνες του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Ο Θεοφιλέστατος Βελεστίνου δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Είμαι κάθετα αντίθετος στον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. Είμαστε το μόνο χριστιανικό κράτος στον κόσμο και δεν είναι δυνατό να προκαλούνται αναταραχές τώρα. Μιλούν για την εκκλησιαστική περιουσία, την οποία είχε πάρει από παλιά το Κράτος και τη διαχειρίζεται. Πιστεύω ότι την ίδια στάση που τηρεί ο κ. Ιγνάτιος θα ακολουθήσουν οι περισσότεροι ιεράρχες. Δεν είναι μόνο οι Μητροπόλεις της κυρίως Ελλάδος, που αντιδρούν. Η Μακεδονία, τα νησιά, η Κρήτη υπάγονται στο Πατριαρχείο το οποίο έχει αντίθετη γνώμη. Πώς θα γίνουν όλα αυτά για τα οποία γίνεται λόγος; Πρέπει να συγκληθεί σύντομα η Ιεραρχία», τόνισε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου