Αμεση ανάγκη νομοθετικών παρεμβάσεων

αμεση-ανάγκη-νομοθετικών-παρεμβάσεω-32509

Αυτό που συμβαίνει με την εκποίηση της περιουσίας της Ελευθεροτυπίας, στην οποία επί μία δεκαετία κατέθετα καθημερνώς την ψυχή μου, είναι βάρβαρο, είναι απάνθρωπο. Εχει δίκιο η διοίκηση της Ενωσης Συντακτών να διαμαρτύρεται και να καταγγέλλει τις δύο πιστώτριες τράπεζες για την πρακτική που ακολουθούν. Περισσότερο από τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες, έχει σημασία να βρεθεί πρακτικός τρόπος για την αποτροπή της βαρβαρότητας και είναι ευθύνη της κυβέρνησής σας κ. πρόεδρε.

Παλιότερα ήταν αυτονόητο και «κεκτημένο» ότι στην περίπτωση πτώχευσης εταιρείας, από το προϊόν που προέκυπτε από την εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, προηγούνται, κατά προτεραιότητα, τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ασφαλιστικών τους οργανισμών και ό,τι περίσσευε πήγαινε στους υπολοίπους, πιστωτές και προμηθευτές. Μετά μπήκαμε στο καθεστώς απολυταρχίας των τραπεζιτών, που τους αναγνωρίστηκαν διάφορα νομικά τεχνάσματα για να φαλκιδεύουν το δικαίωμα των ανθρώπων της εργασίας να διεκδικήσουν, αν μη τι άλλο, τα δεδουλευμένα, που τους όφειλε η επιχείρηση. Τον ιδρώτα τους.

Δικαίως διαμαρτύρεται η ΕΣΗΕΑ για την πρακτική δύο πανίσχυρων τραπεζών, που άσκησαν «δικαίωμα» ανακοπής, ώστε να μην προηγηθούν, στην ικανοποίησή τους, οι δεκάδες άνθρωποι, που άφησε απλήρωτους, με χρέη που δεν μετρώνται πια σε μηνιάτικα, αλλά σε …χρονιάτικα, η πολύφερνη κόρη του Κίτσου Τεγόπουλου. Ανθρωποι που διεκδικούν το νομικώς και ηθικώς αυτονόητο. Με την επιβαρυντική μάλιστα περίπτωση να είναι, πολλοί από εκείνους, καταδικασμένοι σε πολύχρονη ανεργία, από τότε που «εξέπνευσε» η Εφημερίδα, με έψιλον κεφαλαίο, πριν εκπνεύσει η αλλοπρόσαλλη κληρονόμος.

Είναι ηθική και πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησής σας κ. πρόεδρε να επιβάλει τον νόμο και το δίκαιο, ώστε οι εργαζόμενοι να μην είναι «ο πιο αδύναμος κρίκος», όταν διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Να εξουδετερώσει τα ανάλγητα τεχνάσματα των τραπεζών.

Δεν είναι μόνον οι τράπεζες. Τέσσερις αναγνώστες μου από διαφορετικές πόλεις της περιφέρειας, ιδιοκτήτες καφενείων, μου επισημαίνουν, με γράμματά τους, μια άλλη αυθαιρεσία των εταιρειών εκμετάλλευσης τηλεοπτικού προγράμματος, όπως η Cosmote και η Nova, που αξιώνουν να πληρωθούν και για τις ημέρες, που τα καταστήματα των ανθρώπων ήταν, λόγω ανωτέρας βίας, λόγω πανδημίας, κλειστά.

Πρόκειται για παράλογη αξίωση, έναντι χειμαζομένων επαγγελματιών. Κάντε κάτι και για εκείνους, με την ευαισθησία που έχετε επιδείξει, γενικώς. Να μην πληρώνουν «τσάμπα κερατιάτικα», όπως μου γράφουν.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου