Το γελοίον μίας «προοδευτικής» αντιδραστικότητας

το-γελοίον-μίας-προοδευτικής-αντιδ-38878

Του Γ.Π. Μασσαβέτα

Είναι για γέλια και για κλάματα η στάση κάποιων, πολιτικών και εργατοπατέρων των εκπαιδευτικών, που αυτοδιαφημίζονται ως «προοδευτικοί». Λειτουργούν τόσο «προοδευτικώς», ώστε να αντιδρούν λυσσωδώς στην εισαγωγή της διδασκαλίας των αγγλικών από τα νηπιαγωγεία.

Είχα την εξαιρετική τύχη να λειτουργεί, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, στην τότε γειτονιά μου, το Παγκράτι, εξαιρετικός παιδικός σταθμός, με δύο φοβερές Αγγλίδες νηπιαγωγούς. Οπότε, ο γιος μου, Αλέξανδρος, έμαθε τα αγγλικά εξ απαλών ονύχων. Οπερ τον βοήθησε, σε συνδυασμό με το φοβερό ταλέντο που έχει στις ξένες γλώσσες, να εξοικειωθεί ευκολότερα με τις δέκα γλώσσες, που χειρίζεται σήμερα. Δεν φαντάζομαι να υπάρξει κάποιος, που να θεωρήσει ότι τάχα απέβη σε βάρος της μητρικής του γλώσσας. Χάρη στη δουλειά τη δική μου και της μητέρας του κατέστη άριστος χειριστής των ελληνικών και πείσμων μαχητής υπέρ της καλώς εννοουμένης καθαρότητας της γλώσσας μας. Η μεγαλύτερη απόδειξη είναι τα τέσσερα, έως τώρα, θαυμάσια βιβλία του, στα οποία η γλώσσα ρέει σαν νερό από γάργαρη πηγή. Χωρίς σολοικισμούς και χωρίς να διστάζει να χρησιμοποιεί όλα τα νάματα και της δημοτικής και της λόγιας γλωσσικής μας παρακαταθήκης.

Τα παιδιά, που πάνε τώρα στα νηπιαγωγεία, θα βγουν «στα μαρμαρένια αλώνια» ανταγωνιστικής κοινωνίας σε είκοσι χρόνια, όταν δηλαδή η παγκοσμιοποίηση θα έχει γενικευθεί και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μέσω των υπολογιστών, των «έξυπνων» φορητών συσκευών, μέσων δηλαδή στα οποία η αγγλική είναι η …μητρική τους γλώσσα, θα είναι στην αποθέωσή της. Οχι μόνο για διεθνείς επικοινωνίες, αλλά ακόμη και για την καθημερινότητά μας.

Αυτοί που αντιδρούν παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα. Τα σημερινά νήπια δεν έχουν καμία σχέση με τη δική μας γενιά. Δεν είναι πια στο επίπεδο του «λου και α λα». Γνωρίζουν να χειρίζονται κινητά και τάμπλετ πολύ καλύτερα από τους παππούδες τους. Μαθαίνουν πολύ γρήγορα να …γκουγκλάρουν, ψάχνοντας για εκείνα που τους αρέσουν και εξοικειώνονται, πριν ακόμη πάνε στο νηπιαγωγείο, με εντολές στην αγγλική, όπως τα enter, alt, shift, control κ.ά.

Ας φροντίσουν οι ίδιοι να ομιλούν καλύτερα την ελληνική και να μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη για τη γλώσσα μας στα παιδιά τους, τα οποία πλείστοι στέλνουν για σπουδές σε αγγλόφωνες χώρες και ας μην παριστάνουν, υποκριτικώς, τους γλωσσαμύντορες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου