Πόσα ακόμη θύματα σαν τη Μαντλίν;

πόσα-ακόμη-θύματα-σαν-τη-μαντλίν-51689

Του Γ.Π. Μασσαβέτα

Η εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν Μακάν το 2007 στην Πορτογαλία, όπου παραθέριζε με τους γονείς της, είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη σε όλη την Ευρώπη. Τώρα οι Γερμανοί εισαγγελείς εντόπισαν αυτόν, που φέρεται ότι κακοποίησε το νήπιο και το πιθανότερο τελικώς το έπνιξε. Πρόκειται για τον Κρίστιαν Μπούκνερ, 43 ετών, που ήδη βρίσκεται στις φυλακές για άλλους βιασμούς. Δημοσιοποίησαν μάλιστα το όνομα και τη φωτογραφία του, παρά το γεγονός ότι, τυπικώς, είναι ακόμη μόνο «ύποπτος», για τον οποίο έχουν συγκεντρωθεί κάποια στοιχεία.

Δεν ακολούθησαν τη δική μας πρακτική, κατά την οποία ώσπου να καταδικασθεί βιαστής δεν γνωστοποιείται το όνομά του, αλλά μόνο …η ηλικία του. Ετσι, ελπίζουν ότι κάποιος θα τον αναγνωρίσει, συνεισφέροντας στοιχεία στην έρευνα των εγκληματολογικών υπηρεσιών.

Σημασία στην υπόθεση, πέραν της φρικαλεότητας του εγκλήματος και του δράματος των δύο γονέων, που επί χρόνια αναζητούν το κοριτσάκι τους, έχουν δύο δεδομένα.

*** Το ένα είναι η καταραμένη άμβλυνση της νομοθεσίας σε όλη την Ευρώπη, που επιτρέπει σε τέτοια τέρατα να μπαινοβγαίνουν στις φυλακές και να διαπράττουν κατ’ εξακολούθηση βιασμούς, ενίοτε και μετά φόνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος σάτυρος κυκλοφορούσε …άνετος, στην Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, κάνοντας ναρκωτουρισμό, αν και είχε ήδη στο «ενεργητικό» του πολλούς βιασμούς, διαρρήξεις και εμπορία ναρκωτικών. Η δε Πορτογαλική Αστυνομία δεν έκανε καν τον κόπο να τον περιλάβει στον κατάλογο των υπόπτων.

*** Το άλλο είναι αυτός ο όρος «παιδόφιλος», που μας ήλθε από την Ολλανδία, όπου υπάρχει και κόμμα «παιδόφιλων». Χρησιμοποιείται τελευταίως και στη χώρα μας, για να περιγράψει τέτοιους ανώμαλους. Οπως στην περίπτωση του παιδεραστή του Ρεθύμνου, που προκλητικώς αποφυλακίσθηκε προ ημερών. Εψαξα σε παλιά ελληνικά λεξικά, από εκείνο του Δημητράκου ώς το εκπληκτικό Αντιλεξικό του Βοσταντζόγλου, αλλά δεν βρήκα πουθενά αυτή τη λέξη. Ας πάψουν οι συνάδελφοι να τη χρησιμοποιούν. Η λέξη «φίλος», ως δεύτερο συνθετικό, χρησιμοποιείται για κάτι θετικό και όμορφο. Οπως π.χ. βιβλιόφιλος, μουσικόφιλος, θεατρόφιλος. Τη χρησιμοποιούμε και για όσους αγαπούν τα ζώα. Ζωόφιλος. Αλλά όχι για εκείνους, που τα κακοποιούν, ακόμη και με κτηνοβασίες.

Πέρα, όμως, από τη γλώσσα, πρέπει να αλλάξουμε τους νόμους μας, ώστε να μην παρέχεται συνεχώς η ευκαιρία σε τέτοιους εγκληματίες να υποτροπιάζουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου