Μαθήματα Διεθνούς Δικαίου… αλά Τούρκα

μαθήματα-διεθνούς-δικαίου-αλά-τούρκ-53984

Οι περισσότεροι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, αλλά πλείστοι και εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση τους έχουν «όπα – όπα» τον σουλτάνο της Αγκυρας και το καθεστώς του. Ας παραβιάζει, στο εσωτερικό του, όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, με χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και δεκάδες δημοσιογράφοι. Ας περιφρονεί προκλητικώς το διεθνές δίκαιο έναντι δυο χωρών μελών της Ενωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου. Ας προκαλεί, με τη διαστρέβλωση της ιστορίας, άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Αρμενία.

Οτι, αραιά και που, πότε από τη Γαλλία και πότε από τις ΗΠΑ εκφράζεται και κάποια …δυσαρέσκεια, στα λόγια, χωρίς καμία συνέπεια στην πράξη, ουδόλως τον ενοχλεί. Αντιθέτως, η …εκκωφαντική ανοχή, που έχει εξασφαλίσει, κυρίως λόγω ότι η Τουρκία εκτιμάται ως «μεγάλη αγορά», τον κάνει να αποθρασύνεται όλο και περισσότερο.

Τελευταία επίδειξη του θράσους είναι τα …μαθήματα Διεθνούς Δίκαιου, που εκπορεύονται από την Αγκυρα. Οπως τα όσα δήλωσε προχθές, μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Εξωτερικών του σουλτάνου, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, προκειμένου να «νομιμοποιήσει» τις αυθαιρεσίες του καθεστώτος του σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου, με τις παράνομες έρευνες για πηγές ενέργειας σε …ξένο αχυρώνα, ανέπτυξε τη θεωρία ότι «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα, που φτάνουν τα 6 ναυτικά μίλια».

Ας παραβλέψουμε ότι γράφει στα …τερλίκια του το Διεθνές Δίκαιο, ως προς το μήκος των χωρικών υδάτων, αν και γνωρίζει ότι αυτό που επικρατεί διεθνώς είναι τα δώδεκα μίλια και ότι μόνο η Ελλάδα, λόγω της συνεχούς «απειλής πολέμου», δεν έχει προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων, παρά τη σχετική απόφαση της Βουλής. Ας σταθούμε στη «λογική» του ισχυρισμού για την υφαλοκρηπίδα.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνει στους κόλπους του, ως ισότιμα μέλη, μερικές δεκάδες νησιωτικά κράτη. Οχι μόνο τα πολύ μικρά, που είναι διάσπαρτα στον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά και μερικά από τα μεγαλύτερα της Γης. Κατά τη «λογική» και το «δίκαιο» της Τουρκίας δεν δικαιούνται να έχουν υφαλοκρηπίδα χώρες, όπως Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ιρλανδία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Ταιβάν, Ισλανδία, Κούβα, Μάλτα, Μαδαγασκάρη, Σρι Λάνκα, Φιλιππίνες κ.ά.

Μήπως είναι ώρα να φέρουμε το θέμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ;

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου