Κάπως πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία

κάπως-πρέπει-να-αλλάξει-η-νομοθεσία-186771

Το ΚΚΕ, που αποχώρησε από την Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, με αφορμή την υπόθεση των προστατευομένων μαρτύρων, έχει ένα δίκιο, αλλά και ένα άδικο.

*** Δίκιο έχει, όταν ο εκπρόσωπός του στην Επιτροπή κ. Καραθανασόπουλος καταφέρεται κατά της διαδικασίας, που ακολουθείται. Με τους προστατευόμενους μάρτυρες να εμφανίζονται ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, την οποία εκπροσωπεί η Επιτροπή, είτε με φυσικές, είτε με ηλεκτρονικές κουκούλες. Πουθενά στον δημοκρατικό κόσμο δεν έχει επιχειρηθεί η παραπομπή σε δίκη πολιτικών προσωπικοτήτων με αποκλειστικό ενοχοποιητικό στοιχείο τις καταθέσεις κρυπτόμενων μαρτύρων. Ούτε στο Ισραήλ και τη Νότια Κορέα, όταν καταδικάστηκαν οι αρχηγοί του κράτους, ούτε στην Ιταλία, όπου είχε καταδικαστεί ο πρώην πρωθυπουργός Μπετίνο Κράξι, ούτε στη Γαλλία χρησιμοποιήθηκαν μάρτυρες με κουκούλες στις δίκες κατά του μακαρίτη πια Ζακ Σιράκ, είτε του Νικολά Σαρκοζί. Για να θυμηθούμε τα δικά μας, ούτε εδώ στην «επιχείρηση κάθαρσης» το 1989 δόθηκε τέτοιο καθεστώς σε μάρτυρες, με αποτέλεσμα τη γελοιοποίηση κάποιων από εκείνων, όπως οι Μαμανέας και Μαυρίκης.

*** Απόλυτο άδικο, όμως, έχει, όταν διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου κ. Σοφιανού ζητεί την πλήρη κατάργηση του καθεστώτος των προστατευόμενων μαρτύρων, που ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 1971 για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως δε των συμμοριών της Μαφία και της Κόζα Νόστρα και έφτασε να καλύπτει, ώς τώρα, γύρω στις 20.000 περιπτώσεις. Δεν στηρίζεται τόσο στην προδικαστική κουκούλα, αλλά στη μετέπειτα προστασία μαρτύρων, οι όποιοι, έχοντας υπάρξει μέλη εγκληματικών οργανώσεων, προκειμένου να θεωρηθούν αξιόπιστες οι καταθέσεις τους, καταθέτουν, συνήθως, «φόρα παρτίδα» εναντίον των πρώην «κάπων» τους.

Η προστασία τους έπεται και είναι πλήρης, ώστε το δημόσιο να καταφεύγει σε …απάτες, κυρίως δε πλαστογραφίες, εκδίδοντας νέα πιστοποιητικά γεννήσεως, ταυτότητες κ.λπ. για τους ίδιους, αλλά ακόμη και για τα παιδιά τους, καθώς αλλάζουν ονοματεπώνυμο. Πληρώνει ακόμη και για πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις, προκειμένου να αλλάξουν πρόσωπο και τους συντηρεί οικονομικώς έως την ώρα που θα καταφέρουν να έχουν νέα, νόμιμη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Εδώ παρέχουμε τέτοιο καθεστώς στον «Σαράφη» και την «Κελέση» λες και ο Γεωργιάδης ή ο Λοβέρδος, τους οποίους κατηγορούν, είναι …η Μαφία και η Κόζα Νόστρα, που απειλούν να τους σκοτώσουν.

Κάτι αντιγράφουμε με λάθος τρόπο και είναι ώρα να αλλάξει.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου