Ουδείς είναι υπεράνω των νόμων

ουδείς-είναι-υπεράνω-των-νόμων-369477

Του Γ. Π. Μασσαβέτα

[email protected]

Ομολογώ ότι δεν περίμενα κάτι άλλο από εσάς κ. Πρόεδρε. Διό και συμφωνώ προθύμως μαζί σας, ως προς την απόφαση να μην κινήσετε διαδικασία δίωξης κατά του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για ηθική αυτουργία στο στήσιμο της πολιτικής σκευωρίας για το σκάνδαλο της Novartis. Αλλωστε, πριν από τρεις μόλις ημέρες έγραφα σε τούτη τη στήλη κάτι ανάλογο: «Η Βουλή πρέπει να λειτουργεί κυρίως για την παραγωγή νομοθετικού έργου και με άνεση κοινοβουλευτικού ελέγχου σε συνθήκες διαφάνειας. Δεν είναι δική της δουλειά να παριστάνει το δικαστήριο».

Επιτρέψτε μου, όμως, να έχω μια σαφή διαφωνία ως προς τη γενικότητα, που διαπερνά το πνεύμα της δήλωσής σας, με την οποία γνωστοποιήσατε την απόφαση αυτή. Συμφωνώ με την πολιτική γενναιότητα του πρώτου σκέλους: «Εγώ τους πολιτικούς αντιπάλους μου δεν τους στέλνω στα δικαστήρια». Διαφωνώ, όμως, με το πνεύμα, που εκφράζει το δεύτερο, κατά το οποίο «οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας».

Στις αληθώς δημοκρατικές κοινωνίες δεν ισχύει τέτοιος κανόνας κ. Πρόεδρε. Ουδείς είναι υπεράνω της δικαιοσύνης. Ουδείς έχει εκ προοιμίου το ακαταδίωκτο, όταν παραβιάζει τους νόμους. Αρκεί να είναι σαφή και διακριτά τα όρια ανάμεσα στην ποινική δίωξη, που ασκείται από τους φυσικούς δικαστές και τις διώξεις κομματικής σκοπιμότητας, που «στήνονται» με πολιτικές αποφάσεις.

Αλίμονο αν οι ασκούντες εξουσία είχαν το ακαταδίωκτο, αυτό που επιχείρησε να εισάγει η δικτατορία για να προστατεύσει τους δικούς της αξιωματούχους, με τον διαβόητο νόμο «περί ευθύνης υπουργών», που δυστυχώς επιβίωσε και επί Δημοκρατίας και προς ντροπή του πολιτικού κόσμου κατέστη και άρθρο του Συντάγματος.

Ελπίζω ότι δεν σας διαφεύγει τι πράγματι έχει συμβεί σε άλλες δημοκρατικές κοινωνίες, οσάκις οι δικαστές εντόπισαν ποινικά αδικήματα, όχι μόνο πρωθυπουργών, αλλά και αρχηγών κρατών. Σας θυμίζω ενδεικτικώς:

*** Στην Ιταλία σύρθηκαν στα δικαστήρια τρεις πρώην πρωθυπουργοί. Ο Αντρεότι για σχέσεις με τη Μαφία, ο Κράξι για οικονομικά σκάνδαλα και ο Μπερλουσκόνι για δωροδοκία εφοριακών.

*** Στο Βέλγιο παραπέμφθηκε σε δίκη ο πρώην υπουργός, αλλά και γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Βίλι Κλάες.

*** Στη Γαλλία κινήθηκε δικαστική διαδικασία κατά των πρώην προέδρων Ζακ Σιράκ και Νικολά Σαρκοζί.

*** Στο Ισραήλ οδηγήθηκε στη φυλακή ο πρώην αρχηγός του κράτους Μοσέ Κατσάφ για σεξουαλικό έγκλημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου