Εδώ χρειάζεται περισσότερη εξειδίκευση

εδώ-χρειάζεται-περισσότερη-εξειδίκε-431893

Θα σταθώ, κ. πρόεδρε, σήμερα σε ένα μόνο, από τα έξι σημεία αιχμής του κυβερνητικού προγράμματος, που παρουσιάσατε με τις προγραμματικές δηλώσεις σας. Εκείνο για τον περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος, ιδίως δε των θαλασσών μας. Διότι αυτό το περιβάλλον, αυτές οι φυσικές ομορφιές, είναι που μας θρέφουν όλους, αφού ο τουρισμός είναι η εθνική μας βιομηχανία.

Εξαγγείλατε, κ. πρόεδρε, την κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης ώς το 2021 και θέλω να ελπίζω ότι δεν κάνατε απλώς «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα». Οτι δηλαδή δεν εννοούσατε μόνον το ότι η χώρα μας θα εφαρμόσει, ως έχει υποχρέωση άλλωστε, αλλιώς θα πληρώνει συνεχώς τεράστια πρόστιμα, την απόφαση που έλαβε, με 560 ψήφους υπέρ, 35 κατά και 28 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο. Μια απόφαση, που απαγορεύει την παραγωγή και την εμπορία συγκεκριμένων προϊόντων μίας χρήσης και η οποία είναι κομμάτι «κολοβή», αφού αναφέρεται μόνο στα πιο κάτω αντικείμενα:

– Πλαστικά μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια και ξυλάκια φαγητού).

– Πλαστικά πιάτα μίας χρήσης

– Πλαστικά καλαμάκια.

– Μπατονέτες με πλαστικά μέρη.

– Πλαστικές βάσεις μπαλονιών.

– Οξοδιασπώμενα πλαστικά.

– Συσκευασίες φαγητού και ποτού από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ).

Ομως, οι ακτές, οι θάλασσες και οι λίμνες, αλλά και τα δάση μας δεν ρυπαίνονται μόνον από τα συγκεκριμένα είδη μίας χρήσης. Πολύ μεγαλύτερη ζημιά από τις …βάσεις μπαλονιών και τις μπατονέτες κάνουν τα πλαστικά μπουκάλια και οι πλαστικές σακούλες. Και για μεν τα πλαστικά μπουκάλια η «ντιρεκτίβα» της Ενωσης είναι ότι ώς το 2029 θα πρέπει να μαζεύονται σε ποσοστό 90%. Τρέχα γύρευε δηλαδή. Να ρίχνουμε …δύτες και βαθυσκάφη στα πελάγη μας να μαζεύουν τα μπουκάλια του νερού, που πετούν τουρίστες και εντόπιοι. Η αποθέωση τα ουτοπίας. Για τις πλαστικές σακούλες καμία απόφαση.

Αν λοιπόν θέλετε να προσφέρετε κάτι περισσότερο από τα «ξένα κόλλυβα», πρέπει να εξειδικεύσετε το πρόγραμμά σας. Ορίζοντας π.χ. ότι τα ελαιόλαδα και άλλα λάδια αντί πλαστικών συσκευασιών, θα διατίθενται μόνο σε λευκοσιδηρά δοχεία. Οτι οι χυμοί, τα αναψυκτικά και το νερό θα προσφέρονται μόνο σε τετραπάκ. Οτι τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα διαθέτουν μόνο χάρτινες σακούλες.

Αυτά είναι μέτρα κοινής λογικής, με αμεσότατο αντίκρισμα σε νέες

επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αλλά και μείωση της ρύπανσης.

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου