Μόνο Ελλάδα και Μάλτα γιοκ στο σύστημα 112

μόνο-ελλάδα-και-μάλτα-γιοκ-στο-σύστημα-1-441757

«Ολα τα κράτη μέλη ανέφεραν ένα ανεπτυγμένο σύστημα δημόσιας προειδοποίησης, εκτός από τη Μάλτα και την Ελλάδα».

Η θλιβερή αυτή …τιμητική διάκριση είναι απόσπασμα από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο, που έχει συντελεσθεί στις 28 χώρες της Ενωσης, ως προς τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και ακραίων καιρικών φαινομένων. Συστήματα που περιλαμβάνουν στοχευμένες προειδοποιήσεις των πολιτών από ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως δε από τον αριθμό 112, με προσωπικά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα ανθρώπων, που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές υψηλού κινδύνου. Με οδηγίες για το πώς μπορούν να αυτοπροστατευθούν.

Να τη χαίρονται αυτή τη …διάκριση όλοι όσοι μας κυβέρνησαν έως σήμερα. Ιδίως όμως οι τελευταίοι. Το καθεστώς Τσίπρα – Δούρου. Διότι δεν μπορεί να ελαφρύνει τη θέση τους το γεγονός ότι στο …βάθρο των πρωταθλητών ανοργανωσιάς και ανευθυνότητας μοιραζόμαστε την πρώτη θέση με τη Μάλτα. Διότι η Μάλτα, από τη φύση της ξερότοπος, δεν θρηνεί ούτε τους 67 απανθρακωμένους της Ηλείας, ούτε τους 101 που κάηκαν ζωντανοί στο Μάτι. Κάποιοι από τους οποίους θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί, αν λειτουργούσε το 112 και λάμβαναν οδηγίες για το πώς και από ποια διαδρομή μπορούν να διαφύγουν.

Τι ακριβώς έχουμε κάνει εμείς με το 112; Σέρνεται επί οκτώ ολόκληρα χρόνια από γραφείο σε γραφείο και από «αρμόδιο σε αρμόδιο». Η διακήρυξη για τον διαγωνισμό προμήθειας και εγκατάστασης του συστήματος έγινε το 2011. Πέρασαν τρία χρόνια χωρίς να γίνει τίποτε. Το 2014, επί υπουργίας Νίκου Δένδια, ξεκίνησαν επιτελούς οι διαδικασίες, με στόχο να παραληφτεί το έργο μέσα στο 2016. Αλλά ήρθε η ανατροπή του 2015. Και η υπόθεση πάγωσε.

Μετά την τραγωδία στο Μάτι …εισπράξαμε μια επικοινωνιακή δήλωση: «Το έργο αυτή τη στιγμή υλοποιείται κανονικά και βάσει του χρονοδιαγράμματος το νέο 112 αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2019, ενώ γίνεται προσπάθεια για ταχύτερη υλοποίηση». Ηταν τόσο αληθινή, ώστε δεν τόλμησαν να την περιλάβουν στις απαντήσεις στα ερωτήματα της Κομισιόν.

Είναι παρήγορο το γεγονός ότι ήδη χθες έγιναν κάποια πειράματα λειτουργίας του συστήματος. Με δοκιμαστική αποστολή sms στα κινητά ενός αριθμού πολιτών. Αρκεί να μη μείνουμε στις δοκιμές.

Από κάτι τέτοια θα κριθεί η αξιοπιστία της κυβέρνησής σας πρόεδρε.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου