Ωρα να υπάρξει κάποιος έλεγχος των στεγάστρων

ωρα-να-υπάρξει-κάποιος-έλεγχος-των-στε-443118

Παραμένουμε οι άνθρωποι αδύναμοι απέναντι στα ισχυρά φυσικά φαινόμενα. Δεν μπορούμε να τα αποτρέψουμε. Δεν είναι από αυτά που… «απαγορεύονται διά νόμου». Και στη θάλασσα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, εκτός από την απαγόρευση απόπλου. Στη στεριά όμως, απέναντι στις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και τις καταιγίδες, μπορούμε, τουλάχιστον, να περιορίζουμε τις συνέπειες. Και πάντως να μην τις προκαλούμε με τις αυθαιρεσίες μας.

Ας δούμε την τραγωδία της Χαλκιδικής, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι:

*** Για το ζευγάρι των ηλικιωμένων Τσέχων, που βρέθηκε νεκρό μέσα στο τροχόσπιτό του κανείς δεν θα μπορούσε να είχε κάνει τίποτε. Ποιος θα μπορούσε να φαντασθεί ότι η δύναμη του ανέμου θα ανέτρεπε το βαρύ αυτό όχημα με τέτοια σφοδρότητα, ώστε να τραυματισθούν θανασίμως οι δύο τουρίστες.

*** Για τον 39χρονο Ρώσο τουρίστα και το δίχρονο αγοράκι του, που έχασαν τη ζωή τους όταν δέντρο, που τσάκισε ο άνεμος, έπεσε επάνω τους, πάλι δεν υπήρχε …τεχνική πρόληψης, που θα μπορούσε να τους σώσει. Εκτός αν, πέρα από τους «κόκκινους» συναγερμούς από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, υπήρχε κάποιος που, γνωρίζοντας ποια ένταση φαινομένων επέρχεται, μπορούσε να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ένα συγκεκριμένο μέτρο, να απαγορευθεί, σε κατοίκους και παραθεριστές της περιοχής, να κυκλοφορούν εκτός των καταλυμάτων τους για κάποιες ώρες.

*** Για την 50χρονη Ρουμάνα όμως, που καταπλακώθηκε από το στέγαστρο καταστήματος εστίασης, στο οποίο βρισκόταν, όπως και το 8χρονο αγοράκι της, τα πράγματα ενδεχομένως να είναι διαφορετικά. Διότι είναι ερευνητέο αν προκύπτουν ευθύνες. Αν το συγκεκριμένο στέγαστρο πληρούσε κάποιες προδιαγραφές ασφαλείας. Αν η κατασκευή του ήταν νόμιμη, αν είχε γίνει μελέτη, αν πληρούσε προδιαγραφές αντισεισμικής κατασκευής, όπως επιβάλλεται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Και βεβαίως δεν πρόκειται μόνο για το συγκεκριμένο στέγαστρο. Η Ελλάδα, ιδίως δε οι παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές, είναι γεμάτη από μυριάδες τέτοιες κατασκευές. Ενίοτε αυθαίρετες και πάντως, στις περισσότερες περιπτώσεις, στημένες με προχειρότητα, προκειμένου να κοστίσουν όσο γίνεται λιγότερο στους ιδιοκτήτες τους.

Με αφορμή την τραγωδία της Χαλκιδικής θα υπάρξει κάποιο όργανο, που να διατάξει έναν συστηματικό έλεγχο όλων αυτών των κατασκευών, με τις οποίες, πλείστοι καταστηματάρχες, επεκτείνουν, «ελαφρά τη καρδία», τη στεγασμένη επιφάνεια των επιχειρήσεών τους;

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου