Μην ξεκινάτε με κωλοτούμπες, χορτάσαμε πια

μην-ξεκινάτε-με-κωλοτούμπες-χορτάσαμ-445372

Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά.

*** Η κυβέρνηση δεν είναι στείρα μονοκομματική. Περιλαμβάνει πολιτικές προσωπικότητες, που ανήκουν στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με κορυφαία περίπτωση εκείνη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αλλά και επιστημονικές προσωπικότητες με εξίσου σαφή κεντροαριστερή τοποθέτηση, καταξιωμένους από το έργο τους, όπως η νέα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

*** Το γεγονός ότι αμέσως μετά την ορκωμοσία του πρωθυπουργού είδαμε να δημοσιεύεται το πρώτο προεδρικό διάταγμα με την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και την εκτεταμένη μεταφορά υπηρεσιών, για μια αποτελεσματικότερη, ελπίζουμε, λειτουργία της κρατικής μηχανής, είναι και αυτό ελπιδοφόρο. Δείχνει ότι δεν περίμενε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «να του κάτσει η μπίλια» για να δει τι θα κάνει. Αλλά είχε πράγματι έτοιμα σχέδια και νομοσχέδια.

*** Θετική είναι και η παρουσία αρκετών υφυπουργών, που είναι μεν εξωκοινοβουλευτικοί, αλλά διαθέτουν την «έξωθεν καλή μαρτυρία» ότι έχουν επιτύχει, έκαστος στον τομέα του, είτε πρόκειται για ανθρώπους τεχνοκρατικής προέλευσης, είτε για «ανθρώπους της αγοράς». Αλλά η τελική κρίση για τις επιλογές αυτές θα γίνει αργότερα. Διότι απομένει να αποδειχθεί αν όλες αυτές οι μεταγραφές, με τα «νέα ταλέντα» θα αναδείξουν και …γκολτζήδες στο γήπεδο που θα δοκιμασθούν ή κάποιοι θα αποδειχθούν, κατά την ποδοσφαιρική ορολογία, «παλτά».

*** Θετική και η τοποθέτηση ενός πετυχημένου απόδημου Ελληνα, του Αντώνη Διαματάρη, στη θέση εκείνου που καλείται να ξαναδέσει τον απόδημο ελληνισμό με την πατρίδα, μέσω και του δικαιώματος ψήφου.

Από κει και πέρα, δεν μπορώ παρά να γκρινιάξω. Το σχήμα, ως σύνολο, δεν ξεφεύγει από την παράδοση της τερατογένεσης των τελευταίων δεκαετιών. Εχουμε και πάλι περισσότερους υπουργούς και υφυπουργούς από την κυβέρνηση της Μέρκελ, που διοικεί μια χώρα 83 εκατομμυρίων ψυχών και είναι οικονομικώς «η ατμομηχανή» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ε, πώς να μην γκρινιάζω, όταν έχουμε, με αφορμή τη συγκρότηση της κυβέρνησης και την πρώτη κωλοτούμπα σας πρόεδρε; Είχατε πει, στην τηλεοπτική συνέντευξή σας στον Αlpha: «Δεν θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί, δεν έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης. Είναι πολύ παράξενο το σχήμα του αναπληρωτή υπουργού, διότι ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό, αλλά δεν αναφέρεται στον πολιτικό του προϊστάμενο». Και με το «καλημέρα» είδαμε να «φυτρώνουν» τρεις αναπληρωτές.

Η τελική κρίση θα είναι βεβαίως των πολιτών. Και θα έλθει, όταν «τελειώσει το ματς».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου