Η Ε.Ε. στον ρόλο… της Ιωάννας

η-ε-ε-στον-ρόλο-της-ιωάννας-468142

Γιατί όπου έχει γίνει, ώς τώρα, δημοψήφισμα, οι πολίτες των χωρών καταψηφίζουν …εκκωφαντικώς την Ευρωπαϊκή Ενωση; Από τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία για το σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το Βrexit στη Βρετανία, το δημοψήφισμα της μεγάλης κωλοτούμπας του Τσίπρα στη χώρα μας, την απόρριψη της νομισματικής ένωσης από τους Σουηδούς και τους Δανούς και την άρνηση συμμετοχής στην ΕΕ από τους Νορβηγούς, το αποτέλεσμα είναι πάντα ίδιο. Οι λαοί καταψηφίζουν τις Βρυξέλλες. Γιατί;

Η απάντηση, δυστυχώς, είναι ότι οι λαοί δεν εμπιστεύονται την ηγεσία της ΕΕ ως ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους, να υπερασπισθεί με αποτελεσματικότητα τα συμφέροντά τους. Διότι μαζεύονται στις Βρυξέλλες 28 ηγέτες για να αποφασίσουν επί ενός καυτού προβλήματος και καταλήγουν να ακολουθούν την πρακτική της …Ιωάννας. Οχι της Λορένης, που έμεινε στην ιστορία για τον δυναμισμό της, αλλά της Ιωάννας της …Καλλιθέας.

Η Ιωάννα είναι μια γλυκύτατη οικογενειακή φίλη, που μεγάλωσε δυο θηρία. Και ενώ την Ιωάννα της Λορένης την έκαψαν ζωντανή οι Αγγλοι εισβολείς στη Γαλλία, την Ιωάννα της Καλλιθέας παραλίγο να την κάψει ζωντανή το ένα από τα …θηρία της, το οποίο είχε βάλει αρκετές φορές φωτιά στο σπίτι τους. Διότι, κάθε φορά, απέναντι σε οποιαδήποτε αταξία και ανυπακοή, η Ιωάννα είχε, μονίμως και στερεοτύπως, την ίδια αντίδραση: «Νικόλα, θα σε μαλώσω».

Και βεβαίως σκασίλα του τού Νικόλα. Οπως, για να έλθουμε στα δικά μας, σκασίλα του Ταγίπ Ερντογάν, που η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, πώς κουράζονται οι άνθρωποι, αποφάσισε να του απευθύνει το αυστηρό μήνυμα της Ιωάννας: «Ταγίπ, θα σε μαλώσω».

Τόσο πολύ τον …τρόμαξαν τον σουλτάνο της Αγκυρας για την παράνομη γεώτρηση του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, που είναι και ευρωπαϊκή, ώστε να προχωρήσει αμέσως και σε δεύτερη, ενώ παραλλήλως στέλνει στην ίδια περιοχή και το «Γιαβούζ», εκτοξεύοντας την απειλή ότι θα κάνει γεωτρήσεις και στην ΑΟΖ του Καστελόριζου.

Οταν παραβιάζεται τόσον προκλητικώς η κυριαρχία δυο κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και της ίδιας της Ενωσης συνολικώς και οι Βρυξέλλες «απειλούν» με το «θα σε μαλώσω», γιατί ψάχνουμε να βρούμε τι είναι εκείνο που εκτρέφει και δυναμώνει τους ευρωσκεπτικιστές σε όλη την Ευρώπη;

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου